fredag 30 januari 2009

Nu ska jag träffa 1150 kristdemokrater!

Nu är det dags igen för en av årets höjdpunkter, partiets kommun-och landstingsdagar! Alltid lika inspirerande att få gå på bra seminarier, träffa gamla och nya partivänner.
Örebroarna är värdar i år och det blir säkert bra underhållning till festen i kväll. Gitvetvis tar jag med kameran och rapporterar när jag kommer hem!

torsdag 29 januari 2009

Dags att diskutera EMU

I gårdagens DN skriver Henrik Flam "De ekonomiska argumenten mot en anslutning till EMU håller inte längre. Tio år efter att den europeiska monetära unionen EMU upprättades har läget förändrats. EMU-utredningens slutsats i mitten av 1990-talet att ekonomiska argument talade mot ett svenskt deltagande i EMU har kommit på skam" från SNS senaste rapport.
Det har gått sex år sedan vi folkomröstade om EMU. Sveriges dåvarande regering med statsminister Göran Persson (s) gick ett bakslag tillmötes. Så här i efterhand kan man fråga sig -var det särskilt klokt att folkomrösta om den monetära unionen?
Finland valde en annan väg. På sitt jordnära och pragmatiska sätt så bestämde man helt sonika att vara med fullt ut i gemenskapen.
Nu har vi blivit varse vad och vilka konsekvenser en finanskris kan få.
Vidare i artilkeln:
"Sedan i höstas har vi åter fått uppleva att små länders valutor är mera utsatta vid finansiella kriser. Produktion och sysselsättning i Sverige tjänar på att kronans värde har fallit, vilket har gjort svenska varor och tjänster mera konkurrenskraftiga. I allmänhet kan man dock inte lita på att växelkursen går åt rätt håll när så skulle krävas".
I år tar vi över ordförandeskapet i ministerrådet. Vår finansminister får inte vara med och diskutera valutafrågor när övriga medlemmar medlemsländer diskuterar. Vi är inte fullvärdiga medlemmar och det får en sådan absurd konsekvens. Hur blir det i framtiden? Hur vet vi att växelkursen kommer att gå åt "rätt håll" nästa gång? Vad kommer det att få för konsekvenser?
Hoppas att det finns lite klokt folk i vår Alliansregering som kan och törs ta upp den här viktiga frågan. Vi måste skapa stabila förutsättningar för våra stora och små företag. Det handlar ytterst om vår framtida välfärd!

onsdag 28 januari 2009

Roligt att få fira Göran Hägglund!

Göran Hägglund 50 år Kollegorna uppvaktar jubilaren
Anders Borgs present
En glad Lars Ohly
Mats och Elisabeth Odell

Riksdagsgruppen med Alf Svensson i spetsen

Fredrik Reinfeldt och jag

Oj, så många det var som kom och ville gratulera Göran igår! Kön ringlade lång av glada gratulanter och presentbordet var överröst av paket och blommor. Det märks att vår partiledare är en uppskattad person och medarbetare, alla ville vara med och fira. Som tur var hade jag kameran med mig och lyckades pricka in samma tid som ministrarna dök upp. Givetvis fick jag en liten pratstund med statsministern. Jag frågade om han kom ihåg debatten som Margit Urtegård ordnade på Bondängen i Mariefred. -Ja, visst! Det var 2002. -Hur har hon det nu för tiden?, blev hans fråga till mig. Kul, att vår statsminister frågade om min väninna Margit, eller hur?

Grattis än en gång Göran och välkommen i gänget som passerat de första femtio!

Efter Kd krav: Papperslösa får vård i Sörmland

I november 2008 lämnade kristdemokraterna in en motion i landstingsfullmäktige om att papperslösa ska få vård i vårt landsting. Motionen har fått den nya majoriteten att agera och igår fanns det med som ett förslag på landstingsstyrelsen. Man beslutade enligt kristdemokraternas förslag till beslut! Heder åt dig, Jörgen Danielsson (s) att du gav oss kred för det i ditt uttalande i massmedia!
Det var ett viktigt beslut. Nu behöver inte vår personal sväva i ovisshet om vad som gäller och de papperlösa behöver inte känna någon oro över att söka vård i Sörmland! Det känns otroligt bra att fått vara med och skapa en medmänskligare politik i vårt landsting.

Till minne av svärmor Bertta Mustaniemi

I tisdags kväll tog min svärmor, Bertta Mustaniemi, sitt sista andetag kl 21.20 på Mälarsjukhuset. Hon har varit svårt sjuk det senaste året och det har inte vara lätt för henne. Det minne som jag kommer att bära med mig av Bertta är hennes kärlek till alla i familjen. Hon levde för oss men alldeles speciellt för barnbarnen.
Bertta var ett krigsbarn och fick som liten komma till ett främmande land med ett främmande språk. Efter kriget var hon tvungen att återvända till Finland, återigen tillbaka till ett land med ett främmande språk och skilsmässa från sin syster och nya familj i Sverige. Det var otroligt tufft för henne.
Som vuxen kom hon tillbaka till Sverige, då med make och fyra barn. Min man Esa var fyra år då.
Utan min svärmor och svärfar skulle det ha varit svårt för mig, för att inte säga omöjligt, att vara ordförande i socialnämnden 1998-2002. År 2000 föddes nämligen Fredrik. Han vara bara 4 dagar gammal när han fick vara med på sitt första sammanträde. När han sedan blev lite större, ställde alltid Bertta upp när jag hade olika möten och sammanträden!
Nu ska jag spela en av mina favoritlåtar för Bertta; Bridge over trouble water.
Tack för allt! Jag lyser frid över ditt minne, kära svärmor!
Ett stort TACK till den fantastiska personalen på HIA, ni var helt suveräna!

fredag 23 januari 2009

53 miljoner bättre än väntat!

Landstinget gör ett mindre underskott motsvarande 53 miljoner under 2008! Jörgen Danielsson är givetvis inte sen att ta åt sig äran av det. Frågan är bara, vilka beslut har han fattat under 2008 som gett resultat?? Inte ett enda!
"Räddningspaketet" togs den 28 november i landstingsfullmäktige och gäller för 2009. Resultatet är ett resultat av den tidigare majoritetens beslut. Det handlar om nedläggning av avdelning 4 i Katrineholm, restriktivitet av anställningar, översyn av personalbemanning, satsning att göra fler operationer på hemmaplan (färre utomlänsremisser), granskning av utomlänskostnader mm.
Listan kan göras lång men en sak är säker; det tar tid innan det ger ekonomiska effekter. Vi klarade att minska kostnader utan "räddningspaket", synd att inte fp och mp trodde på vår gemensamma politik!

tisdag 20 januari 2009

Dyra avgifter drabbar våra äldre!

Igår när jag satt på mitt kontor i Nyköping blev jag uppringd av en upprörd äldre kvinna. Hon förklarade för mig, att de nya, höga avgifterna tvingar henne att avstå från att gå till doktorn. HON HAR HELT ENKELT INTE RÅD!
Vad ska jag göra?, frågar hon uppgivet.
- Ja, du kan kontakta tidningen och berätta hur du har det, svarar jag.
-Nej, jag vill inte gå till tidningen. Men hälsa politikerna, att det är inte bara jag som har det så här!
Givetvis lovar jag det.
När jag berättar att de höjda avgifterna ingår i s, fp och mp:s "räddningspaket" blir hon helt förskräckt, hon tror inte på mig.
-Är det sant? Det kan jag inte tro. Hur kan de bestämma, att vi ska betala så mycket??
-Jag känner mig lurad, fortsätter hon.
Ja, jag kan förstå det. Hon kunde inte tänka sig att sossarna kan föra en politik som gör att hon inte har råd att gå till doktorn.
- Det är orättvist mot oss gamla fattigpensionärer! fortsätter hon.
Hon är inte den första som ringer och jag tror inte den sista, tyvärr.
Varför ska de med små resurser och stora behov behöva stå tillbaka för att "rädda ekonomin" i landstinget Sörmland? Det har blivit tufft att vara gammal och sjuk med den nya majoritetens politik i vårt landsting.

måndag 19 januari 2009

Förstår Jörgen Danielsson vilket uppdrag han har?

I fredags eftermiddag gick informationsenheten ut med ett pressmeddelande om "landstingsledningens" studiebesök till London 18 -20 januari. Det är helt OK att den nya majoriteten lär sig mer om hälso- och sjukvård. Min kollega Mattias Claessons (c) kommentar i Folket i lördags är klockren " Den socialdemokratiska landstingsledningen anser tydligen att det är viktigare att studera utländska exempel än att lära sig om den egna, sörmländska, sjukvården. De borde göra hemläxan först. Att göra en sådan här resa i tider av oro inom den sörmländska sjukvården är utmanande."...
Till saken hör också att ingen av oppositionen i LS arbetsutskott kände till, eller hade blivit informerad om studiebesöket. Arbetsutskottet utgör även krisledningsnämnd och skulle någon katastrof inträffa i Sörmland så ska vi kunna inkallas. Lotta Finstorp som sitter i LS presidium tillsammans med Jörgen Danielsson och Ylva G Karlsson, har inte heller kontaktas inför resan. Är det inte lämpligt, ur säkerhetssynpunkt, om ordföranden säkrar upp att det finns någon på hemmaplan i händelse av någon katastrof eller liknande? Är Jörgen Danielsson (s) medveten om sitt ansvar som ordförande i landstingsstyrelsen och det uppdrag han har??

söndag 18 januari 2009

Jag älskar tulpaner!

En vårbukett
Igår hade vi våra goda vänner Ann-Sofie och Anders på middag. En fin färgsprakande bukett tulpaner hade de med sig! Ingenting går upp mot en vacker bukett tulpaner på köksbordet. Det är det allra första vårtecknet och det är väl därför jag gillar dem så mycket.
Det var så trevligt. Givetvis blev det lite politiksnack också, av någon konstig anledning ;-))! Tack för en trevlig kväll och för de fina tulpanerna!

lördag 17 januari 2009

GRATTIS Ella Bohlin!

Ella Bohlin, förstannamn på vår EU-lista
Igår hade vi partifullmäktige i Stockholm. Dagens stora ärende var beslut om EU-listan inför valet i juni. Spänningen var stor eftersom debatten om Lennart Sacredeus plats på listan eller inte, varit hett i medierna men också internt i partiet.
Göran Sydhage redogjorde för nomineringskommitténs arbete och motiverade också deras beslut att inte ha med Lennart S på listan.
Göran Hägglund var också tydlig med sina åsikter om Lennart Sacredeus och hans sätt att agera som politiker. Han berömde också nomineringskommitténs arbete och tyckte att det fanns goda förutsättningar att bedriva en bra valrörelse och eu-politik med de kandidater man tagit fram. Partistyrelsen kom med fem "nya" kandidater, vara en av dessa var Alf Svensson.
Givetvis blev det omröstning om Lennart Sacredeus men den omröstningen slutade med 50-18 till partistyrelsens fördel. Lennart S har under många år varit den drivande kraften i den mycket konservativa falangen i kd. Han har drivit deras frågor hårt och under de snart 25 år som jag har varit aktiv, också lett EU-motståndet i partiet. Varför ska man sitta i EU-parlamentet om man är EU-motståndare?? Vi tillhör den stora partigruppen, EPP, tillsammans med moderaterna och en majoritet i partiet är EU-positiva. Då skulle det te sig ganska märkligt om vi skulle ha en EU-motståndare som första namn. Nej, partiledningens tydliga EU-positiva linje ska avspegla sig i de kandidater som vi vill ska jobba i parlamentet!
Jag hamnade på en 32 plats och det känns så roligt att jag blev en av de 55 kristdemokrater som får representera partiet i EU-valet! Grymt helt enkelt!
Grattis Ella till en förstaplats och Lycka till! Ella är en ung men ändå erfaren politiker och det känns verkligen bra att vi släpper fram unga människor. Det känns bra att vi toppar med en kvinna dessutom!

onsdag 14 januari 2009

Vem har beslutat att Pulsen ska läggas ner??

I tisdags hade vi möte hela dagen med landstingsstyrelsens arbetsutskott. Våra arbetsutskott har tidigare varit halvdagar. Syftet med heldagar är att vi ska få mer och ingående information om vad som är på gång inom olika verksamheter. Jörgen Danielsson (s) menar också att det är viktigt att vi ska kunna ha en bra diskussion mellan majoritet och opposition innan "majoriteten har satt ner foten" innan LS.
Döm om min förvåning när jag och övriga i oppositionen får information via pressmeddelande på eftermiddagen, att avtalet med länstrafiken för den sk Pulsen-linjen har sagts upp! Inte ett ord sas nämligen om det på LSAu under hela dagen! Det känns verkligen långt mellan ord och handling Jörgen Danielsson.
Pulsen kom till för att underlätta för patienter i västra Sörmland att ta sig till Mälarsjukhuset. Det är jobbigt och till och med omöjligt många gånger, att åka kollektivt. Dessutom tyckte den tidigare majoriteten att det var viktigt att minska sjukresor med taxi, dels för att minska kostnaderna men också av miljöskäl. Bussarna som går på linjen är anpassade, gott om utrymme och lättare att ta sig i och ur än vanliga bussar. Det var en bra lösning, både för våra patienter och för miljön!
Men nu blir det alltså slutåkt med Pulsen. 1,2 miljoner ska sparas och patienter i Katrineholm - Vingåker tvingas åka kolletivt, med egen bil eller med taxi. Tillbaka till ruta ett.
Varför fick vi i opposition inget veta? Vem har fattat beslutet?

onsdag 7 januari 2009

Alla människors lika värde

Ett nytt år känns på något sätt alltid lika spännande. Ett oskrivet blad och funderingar om vad som väntar under året. Det är tur att vi inte vet något om vår morgondag och något om framtiden. Vi kan bara spekulera.
2008 var ett otroligt händelserikt år. Som alla vet blev det majoritetsskifte i landstinget och det tänker jag inte orda om just nu. Höstens finanskris som har satt hela den internationella finansiella sektorn i gungning och även satt alliansregeringen på prov. Presidentval i USA. Ja, listan kan göras lång...
Det som känns tungt just nu, är kriget som pågår i Gaza. Det är så fruktansvärt med krig! Det är alltid oskyldiga människor som får lida. Hur kan det komma sig att Hamas använder kvinnor och barn som mänskliga sköldar i denna konflikt??
Min mamma förlorade sin pappa i andra världskriget. Hon var bara nio år. Mormor blev ensam med fyra flickor. Varenda sommar när jag är i Finland, tar jag upp den lilla lådan jag har med gamla fotografier. Jag kan se morfar, en leende, lycklig, solbränd, ung man på korten. Tänk att jag aldrig fick träffa honom!
Det är alltid lika sorgligt att läsa det sista han skrev, som ligger i samma låda. Ett vykort som han skrev till sin älskade dotter, min moster Marianne, strax innan han blev skjuten. Nu kan jag bara se hans grav på kyrkogården, tillsammans med alla de andra unga männen och pojkarna från Bergö som stupade i kriget. Krig är så grymt och meningslöst.
Just nu lyssnar Fredrik mycket på Michael Jackson. Han tycker att han är cool. I morse satt jag själv och lyssnade på en av mina favoriter av honom, Heal the world. Tänk om vi kunde få en bättre värld och slippa grymma, onödiga krig!

lördag 3 januari 2009

Grattis Camilla!

Camilla Forslund, 21 år idag


Idag är det 21 år sedan Camilla såg dagens ljus på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Söt som en rosenknopp, med massor av svart hår och vackra ögon. Hon är den enda av mina barn som har gett mig ett stort leende redan på BB.

På något sätt har det alltid varit så. Hon har så lätt för att le och skratta och är väldigt mån om oss alla i familjen. Hon är nummer fem i barnaskaran och min enda dotter.

Camilla, jag känner mig verkligen priviligerad att få vara din mamma och önskar dig allt gott i framtiden.

Stort Grattis till världens goaste dotter, tjej, syrra, svägerska och faster. Vi älskar dig alla!

fredag 2 januari 2009

Gott Nytt Bloggår 2009

Margit Urtegård på festhumör

Jag vill önska alla mina bloggkompisar och övriga glada debattörer ett Gott Nytt Bloggår 2009. Vad skulle vi göra utan våra bloggar? Det är svårt att tänka sig!
Den som verkligen "äger" är Margit! Särskilt stort GRATTIS till dig för ett framgångsrikt bloggår 2008 och lycka till 2009!
Som vanligt fick vi en utsökt god nyårsmiddag hos Margit på nyårsafton, som också är hennes födelsedag. Rostbiffen och potatissalladen satt som en smäck och goda hembakade gifflar, mums! Det är alltid lika gott och trevligt hos dig och din familj!
Stort tack för ett trevligt nyåarsfirande med god mat och trevliga vänner!