tisdag 31 mars 2009

Sossarna vill prata HBT - inte hur vi ska rädda ekonomin i landstinget!

Sedan Den nya majoriteten tog över i landstinget har HBT-frågorna varit högsta prioritet. På senaste landstingsstyrelsen valdes en HBT-arbetsgrupp som ska ledas av Fredrik Pettersson (s). Det är ett uppdrag som han kommer att leda med bravur och han har mitt fulla stöd i det arbetet. Det finns ett mycket bra grunddokument att utgå från som hela fullmäktige står bakom och som antogs redan under förra mandatperioden.
Just nu är det tungt för sossarna. I riksmedia valsar Wanja Lundby-Wedins affär runt och som numera döpts till Wanyagate och som om inte det vore nog; nu även LO-topparnas feta pensioner. På hemmaplan är läget mycket bekymmersamt, nu styr man hälso-och sjukvården mot det största underskottet vi haft i modern tid.

Vad väljer man att göra då?
Jo, man lägger ut rökridåer och kämpar förtvivlat att sätta fokus på helt andra frågor. Nu är jag svaret skyldig. För vad då? För ekonomin i landstinget? Nej, utan Göran Hägglunds uttalande tidigare i veckan. Man tar sig för pannan. Är man så desperat att man måste ta till en sådan enkel retorik?
Hellre Hägglundsamhälle än Wanjasamhälle. Hellre ett kristdemokratiskt samhälle med mer moral och etik än ett sossesamhälle med hyckleri och rofferi i högsätet. Hoppas verkligen att sörmlänningen genomskådar er billiga taktik!

När kompetens och inte kön ska avgöra!

Nu tvingas SLU betala skadestånd efter att ha fällts i Uppsala tingsrätt för olaglig könsdiskriminering. 44 kvinnliga studenter ska få 35 000 kr vardera i skadestånd. Det är mycket intressant att läsa en del bloggkommentarer som finns i anslutning till artikeln. Irritationen är stor att män ska behöva sorteras bort, det är viktigt med jämn könsfördelning. Nu får de själva smaka på den egna medicinen. Det är kompetens som ska avgöra, inte kön!

I artikeln står det vidare: "Det är en stor framgång. Domen är viktig och framför allt innebär den upprättelse för de kvinnor som drabbats, säger Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa."
Enligt honom innebär dagens dom att tusentals andra som diskriminerats av högskolor kan ha rätt till skadestånd. Centrum för rättvisa har granskat underlag från Verket för högskoleservice, VHS, och menar att närmare 8.000 sökande har diskriminerats på grund av kön i antagningen till högskolan i stort de senaste tre åren. I 94 procent av fallen är det kvinnor som drabbats. Har ni hört det förut?
Lite kuriosa i sammanhanget. Nu kan Nyköping skylta med Frugårman :-D

fredag 27 mars 2009

Ska tjänstemän läxa upp politiker?

Igår på hälso- och sjukvårdsnämnden hade vi öppet för allmänheten när den ekonomiska prognosen skulle presenteras. Ett riktigt bra initiativ av nämndens ordförande. Allt kändes bra fram till dess att vår hälso- och sjukvårdschef Ingrid Mårselius äntrade talarstolen och inledde den offentliga sessionen med att kritisera media och oppositionen i landstinget. Hon var riktigt förbannad på ren svenksa och hade mycket svårt att behärska sig.
Hon sa: "Hur kan man påstå "att pengarna bara rullar", "hur tror ni att vår personal mår av att behöva läsa den här typen av påståenden i tidningen"? Budskapet från vår chef var tydligt "vi har kontroll på varenda krona", "vi vänder på alla stenar"!
Trots full kontroll och att man vänder på alla stenar så går vi back, rejält. En halv miljon om dagen.
Prognosen som oppositionen fick i tisdags den 24 mars var daterad 11 mars. Den 19 mars hade vi arbetsutskott och då vägrade Åsa Kullgren lämna ut den eftersom "den skulle beredas politiskt".
Är det irrelevant att oppositionen pratar om att "mörka"? Är det bara majoriteten som ska sitta på förvaltningens information i det besvärliga läge som landstinget befinner sig i?
Vill den nya majoriteten ha ett öppet och transparent förhållningssätt så är det inte trovärdigt att agera på det här sättet. Det är inte vad man säger utan vad man gör som räknas!
Att inte Åsa Kullgren (s) ingrep eller på något sätt markerade efter Ingrid Mårselius övertramp är också oroande. På vilken sida står Den nya majoriteten? Yttrande-och meddelarfrihetet är grunden för demokratin och det är media och oppositionens uppdrag att granska den sittande makten. Likaväl som vårt uppdrag är att granska så får den sittande makten stå ut med att bli granskad. Vi har all rätt att ställa relevanta frågor och bör också göra det som politiker. Det är vi som har ansvar och det är av oss om ansvar kan utkrävas, det gäller inte hälso- och sjukvårdschefen Ingrid Mårselius.
Nu väntar vi i nämndens oppositionen på att få en förklaring och en ursäkt annars kommer vår tilltro till vår ledande tjänsteman att naggas rejält. Det skulle vara mycket olyckligt i det svåra läge som vi befinner oss i!

onsdag 25 mars 2009

Kaptenen har satt på autopiloten

Den nya majoriteten har samma problem och sitter i samma sits som vi gjorde när vi styrde i landstinget. I dagens SN står det: "Vi ser Den nya majoriteten med de gamla ­problemen. Politikerna överraskas av de negativa prognoserna. Det är samma bekymmer som Regnbågsalliansen drogs med ­under 2007 och 2008 utan att få bukt med.Detta är en radikal missräkning för tre partierna i majoriteten. De har velat sprida en bild av att majoritets­skiftet kom till för att de hade ”handlingskraft” nog att ta de ­beslut som krävdes. Prognoserna pekar på något annat."
Vad är det första man gör när prognoserna pekar mot ett gigantiskt underskott? Jo, man backar på beslutet om nedläggning av narkosjouren på Kullbergska sjukhuset! Var ska nu den besparingen tas istället? Vården i Nyköping eller Eskilstuna?
Mitt intryck är att de ansvariga politikerna i den nya majoriteten har satt sig i baksätet. Man har skjutit över initiativet på de politiska sekreterarena och våra tjänstemän.
Kaptenen har satt på autopiloten och så får det gå som det går. I valrörelsen kommer det att gå bra att skylla på alla andra; den förra majoriteten, den tidigare ordföranden i´HSN (undertecknad), alliansregeringen och lågkonjunkturen, men är det ett vinnande koncept för sörmlänningarnas förtroende?

tisdag 24 mars 2009

210 miljoner back!

Idag har vi haft LS och LSAU hela dagen. Schemat var tajt, 30 ärenden stog på LS lista och de skulle avhandlas på tre timmar. Det gällde att vara på plats redan 8.30 i Nyköping så inläsningen av morgonnyheterna hoppade jag över i morse.
På gruppmötet innan LS fick jag veta att hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att gå back med 210 miljoner i år! Den informationen hade nämligen flera ledamöter läst i tidningarna och hört på TV under morgonen. Hur kan det komma sig att det är via media man ska få tal del av sådana uppgifter??? Hur ska oppositionen i nämnden kunna känna något förtroende för nämndens ordföranden när media är mer välinformerad om vårt krisartade läge?
Först i förmiddags fick oppositionen i nämnden ekonomirapporten på mejlen, den som vi frågade efter redan i torsdags förra veckan...
Det ska bli en intressant diskussion på nämnden på torsdag. Vi får se om Åsa Kullgren (s) har några konkreta förslag att komma med eller om hon förväntar sig att oppositionen ska ta det ansvaret. Eller är det tjänstemännen istället för politiken som ska lösa problemen?

Rätt beslut med bonusstoppet!

Det känns så himla bra med en Alliansregering som visar vägen! Beslut om bonusstoppet i de statliga bolagen var inte en minut för sent. Det måste bli ett slut på dessa astronomiska bonusar och pensioner för VD:ar som är bortom allt förnuft.
Det värsta är att det är kunderna/spararna som får betala kalaset. Själv hade jag lätt att hålla mig för skratt när jag fick mitt senaste besked från AMF pension. De har snott hela mitt sparade kapital, det är bara att börja om. Det hade känts bättre om jag hade fått skänka bort pengarna till något välgörande ändamål än att pengarna använts till giriga chefer! Förtroendet för AMF är helt utraderat från min sida.

lördag 21 mars 2009

Idag är det dags för partistämma i Flen

Idag står distriktstämma i Flen på schemat. Det blir motionsbehandling till rikstinget och Sofia Damm som är sakkunning på regeringskansliet i EU-frågor inbjuden talare. Det ska bli spännande att hur stämman kommer att behandla mina och Östen Erikssons motioner. Den ena handlar om attvi ska införa euron och den andra om att vi behöver revidera vårt principprogram.
Tänk bara; medlemsavgiftenkostar till EU kostar Sverige TVÅ MILJARDER KRONOR MER bara för att vi betaler i kronor och inte euro!!!
Igår fick jag även höra om en tjej som jobbar på finlandsfärjorna och som får sin lön i kronor, hon har förlorat ca 4 000 kr i månaden sedan värdet på kronan sjunkit!
Det var bara två exempel. Jag hoppas verkligen vi får stöd för vår motion och att mitt parti ta ledartröjan i den här frågan!

torsdag 19 mars 2009

Varför mörkar Åsa Kullgren (s)?

Idag har vi haft arbetsutskott i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det var avklarat på en timme. Inga ledande tjänstemän var på plats och vi frågade Åsa Kullgren om det senaste utfallet av ekonomin samt prognosen för 2009. Hon meddelade oss att vi inte skulle få någon rapport eftersom den inte var "politiskt beredd". Vad innebär det?
Valet att inte köra med "öppna kort" gör att det lämnas fritt spelrum för spekulationer. Kommer man inte att hålla budget? Är underskottet alarmerande stort? Ja, frågorna blir givetvis många och det känns inte alls bra.
Nämndens ansvar är att följa fullmäktiges fattade beslut och det innebär att vi ska hålla den budget som vi fått. Om vi redan nu ser att vi kommer att gå med ett större underskott än vad LF tillåter så är vi skyldiga att agera. Hur ska vi kunna vara delaktiga utan relevant information?

fredag 13 mars 2009

Jennie, Mariefreds schlagerdrottning!

Jennie Thorsell i högformHela kryssningsgänget
Wallmans proffsiga show


Förra veckans höjdpunkt blev kryssningen med mina gamla jobbarkompisar på Hammargården! Att lämna vardagen och politiken och bara roa sig, det är inte fel. Stämningen var på topp och karaoken var som vanligt en av kvällens höjdpunkter. Då fick Jennie visa vad hon gick för och hon var grym, jag lovar! Hon sjöng Shirley Clamps låt "Att älska dig" och den satt som om en smäck, som vanligt fick jag gåshud när hon sjöng den!
Den här gången var det extra kul eftersom det fanns ett filmteam på båten. De spelade in ett avsnitt av serien "Färjan" och givetvis kom alla linslusar med, så nu har vi blivit filmstjärnor hela bunten! ;-) Håll utkik under våren så får ni se vad som utspelade sig, Jennie var en av huvudpersonerna...

torsdag 12 mars 2009

Helt rätt av Göran Hägglund!

Efter händelsen på Astrid Lindgrens sjukhus har Göran fått kritik för att han inte tagit bollen om översyn och behov av tydliga riktlinjer för vård i livets slutskede. Nu har han tagit bladet från munnen och påpekar att vi måste invänta domen i den aktuella händelsen innan vi kräver en översyn av vården.
Han skriver i Svd att det är endast "om läkaren har följt praxis och ändå fälls, som vi har ett problem som ställer krav på en ordentlig översyn av lagar och regler på området."
Jag delar den uppfattningen!
Vår LD Lars Andåker tog upp frågan på landstingsfullmäktige i tisdags och signalerade att man behöver hjälp från politiken i det läge som har uppstått. Det sker svåra avvägningar varje dag i vården, både i början och i slutet av livet. Döden känns ibland som ett misslyckande när man inte klarar att rädda livet på en patient. Ansvaret vilar tungt på våra läkare. Händelsen har i alla fall satt igång debatten och jag tror den kommer att pågå länge. Det finns ett behov att diskutera var gränsen ska gå och hur man ska vårda när hoppet är ute. En god etik behövs när inte allt inryms i lagar och paragrafer och vi får aldrig glömma bort att bemöta våra patienter och deras anhöriga med respekt. Aldrig skada, alltid trösta, ofta lindra och sällan bota ingår i Hippokrates filosofi och den är fortfarande aktuell!

torsdag 5 mars 2009

Benny Rosengren och demokratin

Benny Rosengren, 52 år och Ludvikabo, har efter ett tjänstemamannaförslag om skolnedläggningar, granskat utredningsmaterialet och fullständigt smulat sönder utredningen. Tjänstemännens utredning visade på ett vikande elevunderlag på 1 100 elever på mindre än tio år. Detta skulle leda till nedläggning av ett antal skolor i kommunen.
Benny Rosengren bestämde sig för att granska underlaget och konstaterade att elevunderlaget skulle minska med endast 345 elever under samma period!
I Newsmills artikel pekar man på betydelsen av "medborgarjournalister" och bloggare. I artikeln står det vidare; "I små kommuner där debattklimatet präglas samförstånd, där medierna pressas av deadlines och kostnadseffektivitet behövs det, helt uppenbarligen, människor som Benny Rosengren. Människor som har tid, ork och moralisk resning nog att granska och ifrågasätta."
Behovet av engagerade medborgare kan inte nog betonas med det som gör mig mest upprörd egentligen; hur kan en utredning vara så dålig och hur ska vi som ansvariga politiker agera när något sådant blir så uppenbart?
Politiker är lekmän och har vi inte tillräcklig kompetens är vi illa ute. I Ludvika skulle beslutet om skolnedläggningar fått stora konsekvenser för många barn och familjer. Efter den segdragna debatten om skolutredningen i Strängnäs så måste jag erkänna att jag känner en viss oro...

tisdag 3 mars 2009

Lagstridiga texter?

Demokratiutskottet har arbetet fram ett förslag till "Demokrati- och jämlikhetspolitik i Landstinget Sörmland". Redan första stycket gör att jag studsar till; "demokrati för oss är att all makt utgår från folket". Lydelsen är inte i överensstämmelse med grundlagen för där står det att "all offentlig makt utgår från folket" och det är väsenskilt från den skrivningen som finns i dokumentet.
I fördjupningsmaterialet finns ytterligare en text som får mig att känna mig illa till mods, det står under en rubrik som heter "Ett demokratiskt förhållningssätt". Det står:
"I Landstinget Sörmland är ett demokratiskt förhållningssätt en självklarhet. I detta ingår att respektera medmänniskors åsikter och handlingar så länge de inte bryter mot lagar eller andra männikskors rätt. Att resperktera gällande lagstiftning och leva därefter. Att inte sabotera vad som gäller genom utomparlamertariska åtgärder och slutlingen att påtala det orätta när någon bryter mot detta."
I dagens Folket får Jörgen Danielsson förklara vad man menar med "utomparlamentarisk" och jag tycker inte han lyckas med det. Snarare ökar förvirringen vad man vill åstadkomma!
Är det inte viktigt att istället betona vikten av öppenhet och transparens? Att vi som arbetsgivare uttalar vikten av att värna yttrandefrihet och meddelarfrihet? Att ingen av våra anställda ska bli utsatt för repressalier om man pratar med media?
När ärendet kommer upp på LSAU på ondsdag kommer jag att yrka på återremiss och att skrivningarna ska ha sin utgångspunkt från vår grundlag. Det är väl rimligt?

söndag 1 mars 2009

Veckans reflektion

Den nya majoritetens iver att ständigt försöka skapa en bild av handlingskraft tenderar istället att ge en bild desperation. Helhetslösning på akutmottagningen i Eskilstuna och nu senast upphandling av Stadsfjärden och Flens vårdcentraler.
Samtidigt har vi fått rapport om försämringen av skatteintäkter vilket gör att vi går mot ett underskott istället för ett förväntat överskott.
Klarar man inte av besparingarna i hälso-och sjukvårdsnämnden så styr nämden mot ett underskott på ca 250 miljoner. Det kommer att slå igenom direkt på den totala ekonomin.
Kommer man att klara av "räddningspaketet"?? En del mindre "kännbara" kanske, men efter vårt besök i Katrinehom i onsdags så har jag mina tvivel. Narkosjouren ska avvecklas och beslutet är framskjutet till september. Det kokar verkligen under ytan. Både hos personalen men också hos medborgare och lokala politiker, det känns som om det exploderar snart...
Scenariot inför valet är mardrömslik; Skattehöjningen är redan gjord och likaså kraftiga avgiftshöjningar. Då återstår bara minskade kostnader i form av nedskärningar.
Sviktande opinionssiffror för Mona Sahlin och hennes kompisar gör väl inte sossarna i Sörmland gladare heller. Som ytterligare lök på laxen, folkpartiets dilemma vilken planhalva man ska spela på och Ylva G Karlssons förankring i Katrineholm.
Desutom är inte bara den nya majoritetens huvudvärk utan även Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström(s). Han har tvingats ta obekväma skolbeslut under den här mandatperioden, hur ska han kunna försvara försämringar på Kullbergska sjukhuset?
Kommer det nya käcka utspel arrangerade av kommunikationsansvariga Fredrik Pettersson (s) för att "väga upp debatten" ? Är det tjänstemännen som ska genomföra "räddningspaketet" utan politiska beslut och demokratisk process?
Det vara bara några tankar efter den senaste veckans utspel.