Idag kan vi välja hur mycket som helst. Vilken bredbandsleverantör vi ska ha, vilken frisör jag ska klippa mig hos, vilken elleverantör som ska få sälja el till mitt hushåll osv. Vi lever i ett fritt land. Ända tills jag blir patient...
Då kan jag inte välja vårdcentral, inte doktor, inte tid till operation eller annan sjukvårdande behandling.
Svenska folket ska gå till den läkare som politikerna har bestämt!
Jag kan förstå att det går som tåget att sälja privata sjukförsäkringar! Är du riksdagpolitiker så får du vård på Sophiahemmet och läkare själva har alltid kunnat vem som ska behandla dem och och operera dem.
I det senaste numret av Dagens Medicin, nr 39, finns det en mycket läsvärd krönika av Nisse Simonson, pensionerad kirurg i Östersund. Han skriver; "I nuvarande system kan de som har råd välja vem som ska vårda dem. Målet måste väl vara att fler än de rika, politikerna, de med kontakter och läkarna ska få välja vem de vill anförtro sina hjärtan och underliv till?"
Jag håller med.
Han berättar vidare i sin krönika "När vår lille Simon blev sjuk(han är en Westie, alltså en hund), då kunde vi få vård och välja operationsdatum direkt. Men när någon annan i familjen blir sjuk, då är det något helt annat. Hunden har det på så sätt bättre än oss", slut citat.
(Tyvärr kan jag inte länka artikeln eftersom den inte finns digitalt)
Hur kan det komma sig, att det ska vara lättare att ha tillgänglig vård om man är hund istället för människa?
Bra att alliansregeringen försöker åstadkomma en köfri vård och vill satsa en extra miljard till de landsting som prioriterar att komma tillrätta med vårdköerna i den svenska sjukvården!
14 kommentarer:
Så rätt så rätt, hunden kan man dessutom välja att avliva om man tycker det blir för dyrt. När hunden är så pass åldrig och skröplig att det är tveksamt om en behandling hjälper brukar dessutom veterinären rekommendera avlivning. Det gäller givetvis inte om det beräknas finnas ett marnadsvärde i en hane, då vill man ju helst hålla igång den för aveln så länge som möjligt. Tikar däremot kan ju inte vara aktiva lika länge och är därför inte lika intressanta att livsuppehålla.
Skall vi jämföra äpplen och päron skall vi väl göra det fullt ut ?
Marie-Louise! Kul att du är igång och bloggar. Du har friska idéer och är rak och tydlig.
Jag tycker jämförelse med husdjuren är mycket tänkvärd. Som kattägare har man ju också reflekterat över detta.
Jag håller med Peo om att hundar är det bäst att avliva.
Nej, jag retas bara.
Klart alla ska få välja vilken läkare man ska få gå till. Eftersom Dr Johansson är så populär vill jag också gå till henne. Om nu 10000 vill gå till henne så tror inte jag att: hon orkar fortsätta (så har vi blivit av med ytterligare en distriktsläkare) och hur ska hon hinna tänka på att vara medicinskt kompetent och uppdaterad. Varför är läkares arbetsmiljö alltid ointressant i debatten? Varför flyr distriktsläkare Sörmland? Varför vill ingen ung läkare bli distriktsläkare.
Kan det vara för att då är man allmänhetens egendom, alla andra (utom du själv) vet hur man ska sköta sitt arbete.
Hej Peo!
Som alla andra bilder så haltar även den här givetvis! Jag tycker ändå att patienten ständigt är i underläge i den svenska offentliga vården. Jag tycker att vi är alltför "produktions- och verksamhetsinriktade".
Medborgarna betalar sina skattepengar för att få en sjukvårdstjänst. Tycker du att det är bra som det är?
Hälsn Marie-Louise
Hej Dag!
Tack för din kommentar! Jag tyckte det var dags att börja. Tycker du att det finns någon pöäng i det jag skriver? Tycker du att det är bra som det är idag med tillgängligheten?
Hälsn Marie-Louise
Hej Stentorp!
Visst har du rätt att i att det finns många brister idag och att det är mer eller mindre katastrofläge i PV i vårt landsting idag. Jag tror att det finns en förbättringspotential, både ur ett personal- och patientperpektiv!
Uppdraget till PV tycker jag behöver bli tydligare och inte så stort! Ansvar och befogenheter måste hänga ihop bättre än idag!
Men tycker du, att det bara är politikernas fel? Har inte våra chefer något ansvar i att det är som det är idag? Vad har du för konkreta förslag att komma med?
Hälsn Marie-Louise
Ja, Marie-Louise, du har absolut en viktig poäng!
Det tycks mig (och det är jag ju långt ifrån den förste att påpeka) att vi aldrig lyckats sätta patienten i centrum - trots att det utlovades redan på 80-talet.
Jag kan förstå att läkare och annan personal ofta är frustrerade över hur det funkar (inte), men hela meningen med veksamheten måste ändå vara att ta hand om Patienten.
Tyvärr anar jag att många politiker snabbt blir verksamhetstänkande; det ser vi även på kommunal nivå. Därför är det glädjande att du är så klarsynt.
Hej Dag!
Tack för ditt inlägg! Patienten är ju den som är i beroendeställning! Vårt politiska huvuduppdrag är ju trots allt att vara medborgarföreträdare. Vi har fått förtoendet att se till så att medborgarnas skattepengar resulterar i en god och säker vård.
Våra versksamheter måste vara till för patienten och inte tvärt om!
Hälsn Marie-Louise
Jo, du har delvis rätt. Patienten ska självklart vara i fokus, det är tveklöst så.
Inte heller hänger vårdens bemanningsproblem på enbart på politikerna, tjänstemännen och de administrativa cheferna ställer till det en hel del. Fast de agerar ju på uppdrag av politikerna, eller?
Jag är inte stor motståndare till vårdvalsmodeller. Tror att den kan ge mer patientfokuserad verksamhet om modellen verkligen vill syfta till det. Men det går inte att alla ska få fritt välja läkare. Det förutsätter ett överskott på distriktsläkare som befolkningen vill anlita. Vi är väldigt långt ifrån den situationen.
Konkret tror jag på det begränsade uppdraget, dvs de senaste åren har PV fått göra det som sjukhuset gjorde tidigare vilket lett till en gränslös verksamhet. Stort problem. Sjukhusets belastning, ffa på akuten har blivit störe det också. Men klinikerna vill helst hålla på med väldigt specialiserade saker, men har också ett grunduppdrag som skall skötas. Finns en del att göra där. Tendensen har varit att låta PV göra det som inte är så intressant, detta leder till att PV nedgraderas ffa i de yngre läkarnas ögon.
Tror man ska lyssna noga på norrmännens utrening om "Hälsoplan".
Hej Stentorp!
Tack för dina kommentarer! Jag delar din analys om situationen i PV och orsakerna till det! Min uppfattning är att uppdraget måste bli tydligare, inte ett så tungt jouruppdrag som idag och att slutenvårdsklinikerna måste optimera isf att suboptimera!
Det finns en resa att göra och vi måste också bli bättre på att belöna de enheter som gör ett bra jobb, idag finns ju inga incitament alls!
Att patienternas ställning behöver stärkas och valfriheten öka tycker jag att vi som offentlig organisation måste svara upp mot. Gör vi inget åt detta så kommer medborgarna att vända sig i större utsträckning utanför länet och då har vi kostnaderna dubbelt upp. Det är ett scenario som vi måste se till att vi inte hamnar i!
Vi har många duktiga medarbetarbetare som borde få kliva fram mer och få kredit,det ska löna sig och inte straffa sig.
Det blev långt det här!
Hoppas att det ekonomiska läget kan leda till en vändpunkt och att det kommer något gott ur detta!
Hälsn Marie-Louise
Hej Peo!
Tack för din kommentar!
Jag tycker att det finns många bra poänger i P C Jersild artiklar. Precis som du skriver så blir det ofta så, att det ständigt införs nya metoder och inte tas bort några i samma utsträckning.
Apropå vekhet, hur ska vi kunna beskriva det uppdrag som vi ansvarar för inför befolkningen, när inte ens våra egna partikamrater på lokal nivå förstår många gånger vad vi har att hantera?
Vi leder är en kunskapsstyrd organisation, de flesta av våra anställda har lång akademisk utbildning och vi politiker är lekmän. Om vår profession ifrågasätter politiska beslut i den offentliga debatten så står vi oss slätt! Vår trovärdighet är inte stor i jämförelse med personer i vita rockar och ett stetoskop runt halsen!
Vi får se vad som händer den 8 oktober när Jörgen släpper krispaketet!
Om vi ska få till förbättringar så måste alla som har ansvar, ta ett ansvar, på alla nivåer i vår organisation.
Hälsn Marie-Louise
Akademisk utbildning och profession gör inte att man kan prioritera, det är det som politikers bredare erfarenhetsbas och kontaktnät med medborgarna skall ta hand om.
Sitter man som en klinikchef, med patienter som berättar hur duktig man är och har valt en sådan inriktning på sin karriär.... då är man knappast för en bortprioritering, oavsett motivering. Fastna inte i den borgliga tramsramsan "kompetens", det är inte elektrikern som är bästa chef för ABB lika lite som som den skickligaste kirurgen är den bästa chefen för kirurgin i länet.
Percy Barnevik visste lika lite som jag om produkterna som ABB tillverkade, det är helt andra egenskaper som gjorde honom till en bra koncernchef. Han hade precis som politiker en grupp som hade förtroende för honom som organisatör. Att leda landstinget handlar inte om att utforma sjukvården i detalj, det handlar om att välja vad som inte skall göras om vi hårddrar det litet.
Hej Peo!
På vilka grundvalar ska vi som politiker bestämma vad som inte ska göras?
Hälsn Marie-Louise
Det, är en fråga om ideologi och vad man anser viktigt.
Det är inte en fråga som har ett klart och entydigt svar. Vad man har att utgå ifrån är att dels är inte resurserna obegränsade och dels är efterfrågan betydligt större än behoven. Det handlar kort sagt om att inse att vad man än beslutar kommer människor att bli missnöjda och de som kommer att höras och nämnas är de missnöjda.
Det kan handla om att säga att 4 månader är en rimlig väntetid för en viss behandling, en annan är 8 månader rimlig för och att köfritt är ett underutnyttjande och resursslöseri.
Det kan vara att säga att det inte är rimligt att gå till doktorn och ropa på medicin första dagen när man är förkyld. Det är som sagt en åsiktsfråga utan kalla fakta som ledarjournalister älskar att häckla politiker för. Det är ett riktigt skitgöra, ungefär som när Jörgen var tvungen att spara 60 mijoner på skolan i Eskilstuna... det gjordes inte till hurrarop från verksamhet eller brukare men det måste göras.
Vi är då åter tillbaka till det borgliga kompetenshaveriet.... det måste vara någon som inte har sina guldägg i korgen som krossar de som måste bort. Tyvärr är de som anses "kompetenta" allt som oftast väl insyltade i verksamheten.
Jag gillar också gammal grekisk filosofi, Socrates är min favorit, han ifrågasätter.
Skicka en kommentar