lördag 6 oktober 2012

S, FP och MP:s felräkning orsakar skattehöjning i Landstinget

När majoriteten i landstinget (S, FP och MP) presenterade sin budget för nästa år den 20 september hävdade de att vården måste spara 395 miljoner kr om inte skatten höjs. Nu erkänner finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S) att det var "förvirrande" eftersom den riktiga siffran är 245 miljoner. Faktum är att felräkningen (395-245=150 miljoner) motsvarar halva skattehöjningen!

Med de ökade skatteintäkter vi får nästa år plus ökade statsbidrag behövs ingen skattehöjning. Alliansens politik skapar tillväxt och det kommer alla Sveriges kommuner och landsting till del. Att höja skatten med ytterligare 60 öre nästa år innebär Svenskt rekord i skattehöjning för Strängnäs, vilket jag skriver om i dagens Eskilstuna-Kurir.

Majoritetens politik att höja skatten igen (andra gången sedan maktskiftet 2008) känns som politikens 80-tal i repris. Spendera, spendera, spendera. Det är så lätt att göra av med andras pengar. Socialdemokraten Gustav Möller sa något klokt på 1940-talet; "varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket", och jag håller med.

Politiker behöver strama tyglar från kloka tjänstemänn och inga spenderbyxor!

I mars i år  presenterade McKinsey sin konsultrapport för landstingsledningen och de visade att det finns sex förbättringsområden att arbeta med i landstinget framöver. Det handlar om  200- 300 miljoner kr som kan hämtas hem genom bättre processer, upphandlingar, labkostnader, läkemedel, kömiljardspengar mm. Nu är faran stor att det viktiga arbetet inte blir av när majoriteten höjer skatten igen.

När miljonrullningen sätts igång och politikerna säger att "nu har vi en god ekonomi", "inga bespringar behövs", kan verkligheten komma ikapp redan 2015. Då kommer vi förmodligen vara tillbaka på ruta ett. Kostnaderna skenar igen och beslut om stora bespringar måste genomföras få att få ordning på ekonomin. Hur kul blir det då för de politiker som inte ser skattehöjning som det enda botemedlet för att ordna upp ekonomin i landstinget??? Tungt.

Skattehöjarpolitiker är en dyr histora för den lilla människan. Hur ska vi kunna stoppa slöseriet redan nu?







1 kommentar:

ps3 jailbreak sa...

When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thanks!