torsdag 26 november 2009

(S)vindåligt!

Idag var det premiär för allmänheten att vaccinera sig. Vi tog bilen in till Strängnäs och var på väg att vända när vi kom fram! Kön var säkert 200 meter och det var över 100 som köade utomhus i mörker och kyla. Vi bestämde oss för att köa i alla fall. Efter en timme, ca halv sju, var vi inne i värmen och då får vi veta att vi kanske inte skulle få någon spruta, det var bara några doser kvar!
Bakom oss ringlade kön lika lång som när vi kom. Jag fick den sista dosen, Esa blev utan och alla som väntat bakom oss hade köat förgäves. Alla var urf------ade!
Hur kan det komma sig att man bara vaccinerar på ett enda ställe och under så få timmar??? Varför ska man behöva köa utomhus??? Hur ska våra äldre klara av att först ta sig till Strängnäs, sedan köa ute i kylan minst en timme och orka ta sig hem (och kanske inte ens få någon spruta)?? Det kanske bara bli de som har ork, råd och tid som kan åka fler gånger och chansa på att få en spruta.
Svindåligt! Hur har man tänkt egentligen?
Dessutom kan ju folk bli sjuka av att stå i kö flera timmar i kyla. Tänk till och hyr fler lokaler NU, i alla kommundelar och vaccinera hela dagar och inte bara några fjuttiga timmar i veckan!

6 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Vi var där innan klockan 15.00 när de skulle börja vaccinera. Det var 200 meter kö redan då, utomhus, så vi vände och gick.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det kommer att bli likadant i helgen! Folk kommer göra precis som du, vända och åka hem. Planeringsmiss, eller??

Anonym sa...

Måsta ni alla köa första dan då ?
Tror ni överlever även om ni vaccineras om en vecka, eller ?

Mats Werner sa...

Vi var där redan vi tvåtiden. Kön var då redan utanför byggnaden och halvvägs över till den intilliggande byggnaden. MEN den rörde sig! Det visade sig att de blivit klara med skolbarnen tidigare än schemat och då bara fortsatt direkt med oss "vanliga dödliga". Innan vi dock kommit in i byggnaden hade kön växt utom synhåll för oss och när vi så småningom kom ut var vi tvugna att köra bakvägen ut eftersom kaserngården fylldes av kön!
När vi var inne fick vi veta av Röda kors-tjejen att de bara fått 700 doser.

Jag tänkte precis detsamma som Du. Här fanns åtskilliga gamlingar som kanske tagit sig från Åker, Stallarholmen eller Mariefred. Där fanns gamlingar som gått med sin rollator från Aborrberget. Så fullständigt respekt- och hänsynslöst mot alla dessa människor som alltså kom dit förgäves.

För mig är det helt obegripligt att man inte kan förlägga vaccineringarna också till de olika kommundelarna. Det är ju inte så att lokalen på P10 skulle vara något slags unik säker laboratoriemiljö!

Den vanliga influensavaccinet kan man ju t.o.m. få bakom en skärm i Präntarens hall! Varför inte också denna?

Och varför ligger inte dosen redan i engångssprutan utan måste dras från ytterligare en förpackning?

Mats Werner sa...

Till den anonyme!

Visst överlever vi. Men principiellt spelar ju det ingen roll om man hanterar människor lika illa om en vecka - vilket man kommer att göra!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Givetvis gynnas de som bor i huvudorten, hur blir det då med rättvisan och den jämlika vården man alltid talar om.
Jag vet att vaccinationspersonalen gör ett heroiskt arbete så ingen skugga ska falla på dem.
Det ska bli intressant att få en utvärdering av massvaccineringen så småningom!
Hälsn Marie-Louise