tisdag 1 december 2009

Fort och fel igen!

Efter alla turer kring vindkraft, jäv och lönekaruseller i landstinget så var det tydligen dags för majoriteten att komma med något handlingskraftigt och positivt. Idag uttalar sig hälso-och sjukvårdsnämnden ordförande Åsa Kullgren (S) att den s-ledda majoriteten ska satsa mer hälsofrämjande vård och därför införa "hälsokoordinatorer" på "landstingsstyrda vårdcentraler".
Från och med den första januari kommer Hälso-Val att gälla i Sörmland. De pengar som finns för primärvården är fördelade på sörmlänningarna och den vårdcentral som patienten/medborgaren väljer får ta del av den inidividens pengapott. Tanken är att patienterna ska styra resurserna till den vårdcentral som man är mest nöjd med. Det finns både landstingets egna vårdcentraler men också privata vårdgivare som får vara med och ge primärvård. Hälsovalet innebär att makten flyttas från verksamheten till patienten!
Att Åsa Kullgren nu försöker gynna den egna verksamheten är typiskt. Sossarna förnekar sig inte! Genom sitt agerande sätter hon gällande bestämmelser för Hälso-Valet ur spel! Varför vill s-majoriteten gynna den egna verksamheten framför den privata? Tror de inte att landstinget klarar konkurrensen utan deras extra stöd?
Hälso-valet handlar om valfrihet för sörmlänningarna och ska inte toppstyras av klåfingriga betongpolitiker!

4 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Det verkar i mina ögon som att landstinget endast är en plattform för partipolitiska (och personliga) strider.
Är det inte bätre att fokusera på medborgarnas behov på kommunal nivå?

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Jag håller med dig´till fullo! Precis som i Strängnäs så släpps inte oppositionen in för samtal och dialog. Budgeten för hälso- och sjukvården som tog igår på nämnden fick vi på mail i fredags eftermiddag. Vi har en budget på 5 miljarder! Som du förstår så kunde inte oppostionen delta i beslutet! Vi kan bara hoppas!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Marie-Louise, hur skulle det vara om du tar reda på fakta innan du kastar ur dig dina bloggar? Jag tycker att det är läge för en rättelse av tisdagens text. Systemet med Hälsokoordinatorer är konkurrensneutralt. Privata vårdcentraler inom ramen för Hälsoval har lika förutsättningar att använda sig av denna funktionen. Det är bara och söka. Det jag har sagt är att landstingets vårdcentraler tänker använda sig av hälsokoordinatorer. En rättelse tack.

Åsa Kullgren sa...

Ovan kommentar är skriven av mig, Åsa Kullgren, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (S)