onsdag 11 april 2012

Demokrati på maktens villkor?

Den 27 mars skrev Eskilstuna-Kuriren om ett brev skickat till landstingsledningen från Eva-Lena Syrén, kirurg på Mälarsjukhuset. Ett rop på hjälp.

Det är en i raden publicerade artiklar om det krisartade läget på kirurgen i Eskilstuna. Efter att ha läst brevet mejlade jag Eva-Lena Syrén och frågade om jag kunde få gå med henne ett jourpass. ”Självklart går det bra”, var svaret.Vi bokade in måndagen den 3 april och vi skulle träffas på kirurgernas morgonmöte 07.45.

Jag såg verkligen fram mot besöket och berättade stolt för några av mina kollegor i oppositionen om mitt besök. På fredagen den 30 mars blir jag uppringd av verksamhetschefen. Hon meddelar att besöket är inställt. Jag blev verkligen besviken.

Är det något som är intressant med att vara politiker så är det möjligheten att få komma ut i ”verkligheten”. Dels är det mycket uppskattat av personalen, dels ger det så otroligt mycket att få träffa alla duktiga och engagerade medarbetare. För det mesta handlar den politiska vardagen om att delta på olika sammanträden, läsa in handlingar och sätta sig in i ärenden.
För att kunna fatta bra beslut och förstå vad det är vi är satta att leda och ta ansvar för är det ovärderligt, för att inte säga nödvändigt, att göra besök i våra olika verksamheter.

Vi bestämde ändå att träffas den avtalade dagen och under en timme på eftermiddagen fick jag ta del av hennes berättelse.

Igår när vi hade sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott fick jag veta att majoriteten har för avsikt att ta fram en studiebesökspolicy på förekommen anledning. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur använde ord som att jag ”stolpat in i verksamheten” och inte respekterat deras beslut om att inställa besöket.

Ursäkta, men jag är inte intresserad av att komma på välregisserade studiebesök, särskilt inte efter alla larmrapporter. Jag vill bilda mig en egen uppfattning och kunna dra mina egna slutsatser. Jag började mitt första jobb i vården 1975 och är intresserad av vad som händer och sker ute på golvet. Menar majoriteten att jag ska sluta bry mig om det nu? Ska det vara slut med det nu? I så fall blir visionen om ”Det öppna landstinget” inget mer än en parodi.

Stolpe ut för majoriteten i landstinget.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Marie-Louise, jag är på din sida. Att komma ut i verkligheten för att se hur det fungerar på golvet är något som fler borde göra! Detta gäller för både politiker och vanliga chefer, enligt min mening.

Marie-Louise F M sa...

Hej!
Tack. Egentligen är det ingen som kan hindra oss från att besöka verksamheter, vi har rätt att dyka upp när och var vi vill.
/Marie-Louise

biningshao sa...

Office 2010 is a great set of useful programs you can use everyday. All in all, download Microsoft Office 2010 is an excellent choice if you are looking to purchase new software, but not a must-buy if you already possess earlier versions.

Unknown sa...

Bra initiativ mamma. Jag blir så stolt över dig. Tyvärr blir jag också mycket besviken och orolig för hur vården hanteras i Södermanland. Revirpinkande 2000??? Alla ska buga för majoriteten och lyda..

Project 2010 Download sa...

Microsoft Project Professional 2010 Download provides real-time data connections that allow you to create dynamic, data-driven diagrams easily shared through a browser. It also provides more templates and shapes for engineering, finance, operations, sales, and human resources professionals.
Project Standard 2010 offers a wide variety of options to meet your diagramming needs for IT, business, process management, and more.

Visio 2010 Download sa...

With modern, pre-drawn shapes, intelligent templates, and sample drawings, Microsoft Visio 2010 Download offers a wide variety of options to meet your diagramming needs for IT, business, process management, and more.
Visio Professional 2010 Download users can also use the Backstage to manage their Project Server connections, and to check out and publish projects.
Microsoft Visio Standard 2010 Download includes all the features and functionality of Visio Professional 2010 Download, plus the ability to unify the widest range of content in a PDF Portfolio, create interactive presentations with Adobe Presenter software, easily convert and share video in PDF, create PDF maps, convert virtually any 2D and 3D designs to PDF, and enjoy expanded 3D capabilities with the new Adobe 3D Reviewer.