måndag 31 augusti 2009

Politisk cencur i landstinget??

Efter att ha fått mejl från personal i vårt landsting så kan man undra vad som pågår inom den nya s-ledda majoriteten. De som kontaktat mig skriver att det inte går att läsa min eller någon annan politikers blogg som sitter i opposition i landstinget.
Självklart har jag bett dem kontrollera om de kan läsa Jörgen Danielsson eller Fredrik Petterssons blogg. Svaret förskräcker; det går alldeles utmärkt att läsa deras bloggar!
Den enda slutsats jag kan dra av detta är att den Nya majoriteten bedriver politisk cencur, eller?
I så fall är det unket och hör inte hemma i ett öppet, modernt och demokratiskt samhälle. Vad håller på att hända i vårt landsting egentligen? Det börjar likna gamla "öststatsmetoder" och varför tillämpar Jörgen Danielsson (S) dem i den här tappningen??

19 kommentarer:

PH sa...

Har alltså landstinget spärrat deras hemdatorer? Det är i så fall helt galet och ska polisanmälas.

Man får ju utgå från att det inte handlar om deras arbetsdatorer, eftersom jag även utgår från att landstingets personal arbetar på sin arbetstid, inte läser bloggar...

Fråga 2 blir ju om det inte är så att de förmodat "spärrade" bloggarna ligger på samma bloggportal, som automatiskt spärrats av ngt filterprogram (utan någon inbilliad konspiratorisk inblandning från politiker). De bloggar som då inte är "spärrade" ligger kanske under en annan portal?

Fråga 3 blir vilka undersökningar du gjort av det ovanstående innan du börjar anklaga folk för "cencur" [sic!].

Marie-Louise F M sa...

Det handlar inte om deras privata datorer utan om arbetsdatorer. Det var därför intressant att det gick att läsa några men inte alla, eller hur?
Om personal ska läsa bloggar eller inte får bli en annan debatt!
Hälsn Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Marie-Louise, kolla detta först (innan det slår tillbaka)! Antingen genom att själv testa med en av landstingets datorer eller fråga IT-chefen.
Det är väl inte det mest sannolika att någon gått in och lagt en spärr för vissa landstingspolitiker? Det har nog med blogspot-filter att göra, om jag får gissa.

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
En av de som hört av sig kan läsa andra blogspot-bloggar, så det verkar skumt...
Hälsn Marie-Louise

PH sa...

Ok, där svarade du på den första frågan. Om man nu vill att landstingsanställda ska läsa bloggar på arbetstid återstår då fråga 2 och 3:

Är det inte så att bloggarna är spärrade av ngt automatiskt säkerhetsprogram, eller av ngn annan teknisk anledning som inte har att göra med ngt beslut från landstingsledningen?

Hur djupa undersökningar av huruvida "spärren" kommer av ngn sådan anledning har du gjort, eftersom du som sagt drar slutsatsen att "den Nya majoriteten bedriver politisk cencur!!!" och säger att landstingsledningen använder "öststatsmetoder"?

Marie-Louise F M sa...

PH
Jag tycker det är allvarligt när jag och mina kollegors bloggar får beskedet "åtkomst spärrad" men inte om man klickar på JD och Fredrik Petterssons bloggar. Jag tyckte det kunde vara intressant för bloggare att ta del av den informationen...
Tycker du det är OK att det ska vara på det viset?
Hälsn Marie-Louise

PH sa...

Ja, jag ser faktiskt inget som helst problem med det - så länge inte anledningen är någon form av avsiktligt styrning från landstingets lednings sida.

Finns det någon som helst annan förklaring, inklusive säkerhetsprogram eller begränsningar just i syfte att hindra anställda från att surfa runt på bloggar på arbetstid, då är det kanske tom av godo även om ett sådant filter naturligtvis kan träffa snett och blocka vissa siter men inte andra. Det handlar ju dock inte om någon persons beslut, och allra minst om ett beslut baserat på politiska grunder.

Hittills har du inte presenterat någon information som stöder din slutsats, men ändå gjort ganska tuffa anklagelser. Jag vill då gärna ha mer information om vilka kontroller du gjort. Det är väl inte en orimlig önskan?

Marie-Louise F M sa...

PH
Jag har givetvis bett dessa personer kontrollera vilka bloggar som är spärrade bland politikerna i landstinget. Av en händelse råkar utfallet bli att det var min, Mattias Claesson(C)och Östen Erikssons(KD) bloggar som var spärrade...
Hälsn Marie-Louise

PH sa...

Återigen Marie-Louise, DET ÄR INTE FRÅGAN, vilka bloggar som som de landstingsanställda eventuellt kan läsa eller inte läsa på arbetstid.

Frågan är om du har någon grund för dina anklagelse om att dessa bloggar inte går att komma åt eftersom något med politiska motiv spärrat åtkomsten till dem, samt att vissa andra politiska bloggar av samma anledning fortfarande går att komma åt.

Det finns, som påpekats ovan, många många andra möjliga förklaringar till detta, varav knappast någon meriterar anklagelser av den typen du gjort här ovan.

Du har alltså uttalat kraftiga anklagelser, till med mot en utpekad individ, utan att ha presenterat det minsta i form av grund för dessa anklagelser. När kommer de grunderna?

Tomas sa...

Det finns förmodligen, surfilter insallerade på landstingsdatorerna (kan vara ganska simpla i utförandet) som blockerar sidor där vissa ord förekommer. Ord som kan vara orsaken till blockering, kan förekomma på samtliga sidor som nämns. Vilka ord/fraser det är som flaggar för blockering ska IT-avdelningen kunna svara på. (Borde iof kunna vara offentlig uppgift)
Det låter inte särskilt troligt att någon skulle sitta och blockera 1: Enskilda datorers åtkomst,
2: Till enskilda personers bloggar.
Det skulle i sådant fall kunna ses som "censur" eller ännu värre saker. Nu ska man ju iof inte vara allt för snabb med anklagelser men om detta är fallet luktar det nog värre än "öststatsmetoder". Det ska bli spännande att se vad IT-avdelningen svarar.

Marie-Louise F M sa...

Hej Tomas!
Det ska bli väldigt intressant att gräa vidare i detta och se vad jag får för svar!
Hälsn Marie-Louise

Fredrik Pettersson sa...

Hej Marie-Louise,

Jag tycker att det är synd att du på detta sätt vädrar dina konspirationsteorier och grundlösa anklagelser innan du har tagit reda på fakta. Jag kan garantera att vi i den politiska majoriteten aldrig ens skulle drömma om att via informella politiska beslut tvinga tjänstemän i landstinget att censurera politiska meningsmotståndare.

Att anställda inom vissa av landstingets verksamheter inte kommer åt din blogg är ett resultat av ett koncernledningsbeslut som tjänstemännen fattat och som går ut på att endast den som för sina arbetsuppgifter behöver tillgång till bloggar, facebook etc. ska ha det på jobbet. Självklart ska alla bloggar innefattas av detta och jag har därför påtalat för landstingens tjänstemän att de uppenbarligen missat att spärra vissa bloggar och bett dem rätta till detta så snart som möjligt. De anställda som för sina arbetsuppgifters skull anser sig behöva tillgång till facebook, bloggar och dylikt är välkomna att kontakta landstingets informationsenhet så tar de bort spärren. Kanske hade det varit enklare även för dig att börja i den änden?

Vänligen
Fredrik Pettersson (S)

PH sa...

Då fick vi en förklaring till detta, som låg i linje med vi alla antog. Jag förmodar att det kommer en ursäkt från Marie-Louise till i vart fall den politiker som pekades ut med namn och anklagelser. Det vore passande.

Kalle sa...

Pinsamt pinsamt och än mer pinsamt. Har du inget bättre att blogga om? Typ att Christer Fuglesang aldrig varit i rymden eller liknande?

Carl sa...

Marie det här var inte lite pinsamt... Du kanske borde ta lite semester för att landa på jorden?

August Palm sa...

Ska man verkligen kunna sitt och hålla på med politiska bloggar på arbetstid.
Nej det stämmer inte alls överrens med arbetslinjen.
En varning första gången, det är faktiskt våra skattepengar det handlar om.

Anna Johansson sa...

Friheten att TA EMOT OCH SPRIDA
uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning är väl grundlagskyddat i Sverige?

Ska man verkligen sitta och blockera enskilda bloggar? Ska det dessutom göras manuellt? Uppenbarligen fungerade ju inte det konceptet så bra..

Marie-Louise F M sa...

Hej Anna!
Tack för din kommentar! Landstinget Sörmland verkar vara ute på djupt och grumligt vatten. Självklart måste jag fortsätta gräva i detta!
Hälsn Marie-Louie

Af dunkelspel sa...

Hur går det Marie-Louise har du grävt färdigt?