fredag 18 september 2009

Göran väcker känslor

Görans debattartikel i DN igår har verkligen väckt stora debattvågor. "Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten” är rubriken och han menar att det finns ett stort glapp mellan vanligt folk och alla proffstyckare. Han skriver: "Jag ser en växande klyfta mellan folk och etablissemang och detta är i grunden ett demokratiproblem. Inom kulturvänstern har vanliga Svenssons och deras liv länge setts som det självklara objektet för hån och misstänksamhet. Under senare tid har den andan spridits till allt större delar av det svenska offentliga livet. Det handlar därför också om en allmän politisk trend. Frågan är varför vanligt folk ska bry sig om sådant mästrande. I snart sagt varje hörn av Sverige har man börjat syna om förhållandena är ideologiskt riktiga; det skall undervisas, klandras och dirigeras. Ytterst handlar det om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga", slut citat.
Att läsa bloggkommentarerna bekräftar att Göran är rätt ute. I dagens SN och EK sågas han också på ledarsidorna. Det är proffstyckaretablissemanget som uttalar sig.
Ytterst handlar det om demokrati. Avståndet mellan väljare och politiker måste minskas. Tar vi inte debatten så kommer gapet att öka. De etablerade partierna lämnar fältet fritt och skapar det utrymme som sverigedemokraterna vill ha för sina enkla vardagliga problemformuleringar.
Vad har vi då vunnit?
Stå på dig Göran, och ta plats i debatten. Du behövs för att göra rösten hörd för vanligt folk!

3 kommentarer:

Mats Werner sa...

Håller med! Det var en briljant artikel!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Jag tror många känner igen sig.Det finns så otroligt många proffstyckare, kul att han utmanar vänstereliten!
Hälsn Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Jag förstår att ni vill vara lojala med er partiledare, men vad sjutton menar han egentligen. Gäller denna artikel dagens Sverige med en borgerlig regering? Det känns som att han beskriver 60- och 70-talets vänstervindar, men han kan väl inte ha undgått att märka att vindarna vänt?

Vad menar han med:
"De som under flagg av att företräda minsta lilla påfunna rättviseanspråk har satt upp ett formidabelt minfält av ideologiska teorier, där konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer ligger om vartannat."?

Är det verkligen hans egen text eller är det någon PR-kille som ligger bakom?