måndag 14 februari 2011

Det borde gå bra för KD

Kristdemokraterna ligger ovanför riksdagsspärren i United Minds mätning. Visserligen är vi bland de seriösaste partierna i riksdagen, men uppenbarligen bland de tråkigaste som hållit på sedan 1964 med att stabilt ligga under eller ovanför riksdagsspärren. Det skulle vara skönt att få ligga ovanför tio procent.

På interna möten med KD brukar vi säga att de flesta människor är innerst inne kristdemokrater och att 25 procent håller med våra värderingar. Tyvärr visar sig detta inte i opinionsmätningar.

Spänningen stiger
Det ska bli spännande att se hur socialdemokraterna tar sig ur krisen med en modernare profil än den de har idag. Då tror jag också att de kan utmana moderaterna på allvar. Moderaterna kan nog inte luta sig tillbaka och tro att det kommer bli en Eriksgata till 2014. De kanske har nått sina högsta nivåer den här mandatperioden. 35 procent är väldigt mycket.

Orättvisa
Om socialdemokraterna reser sig så återstår frågan att på ett framgångsrikt sätt bemöta sverigedemokraterna, som stjälper många invandrares möjlighet till integration. Det där med sverigedemokraterna – är det inte väl orättvist? KD borde ha fler röster för att de är seriösa, men det kanske inte alltid går hem bland väljarna.

Retorik och smidighet
SD är otroligt skickliga och går hem i stugorna. Nu får de känna på vad vi kristdemokrater fått känna av från media. En tid då vi ansågs vara kristen höger, homofober, abortmotståndare, ett gäng glada Knutbyentusiaster – inget kan väl vara mer fel? Ändå skiljer det så väldigt mycket åt mellan oss. Det måste erkännas att Jimmy Åkessons retorik imponerar i partiledardebatterna. Med det är inte sagt att jag står bakom SD:s politik.

Det här är några tankar från skrivbordet som startade med 25 minusgrader i Mariefred.

Bloggar: Peter S och Peter H

1 kommentar:

Bengt Held sa...

Hej Marie-Louise!

Fakta är att Kristdemokraterna ännu 2011 är för att samkönade par ska ha sämre juridiska rättigheter än olikkönade par när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer. Trots att all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn, något som jag skrivit om på min blogg Helds HBT-nyheter. Bl.a. i följande bloggpost.

http://bengtheld.blogspot.com/2010/11/kd-maste-lamna-sin-familjefientliga.html

När det gäller äktenskapslagen är det givetvis möjligt att vara för att den ska vara civilrättslig d.v.s. att bara borgerliga vigslar ska vara juridiskt giltiga. Det är en legitim åsikt. Nu kan man i.o.f.s tycka att det är besynnerligt att kd fram till hösten 2008 entydigt var för att religiösa samfund skulle få behålla den juridiska vigselrätten medan de nu tycker att det är "självklart" att den ska bli avskaffad.

De vill också avskaffa ordet äktenskap från nuvarande äktenskapsbalk. Men att förändra namnet på balken i sig räcker då inte, det måste även bli en förändring av själva lagarna. Orsaken till den här semantiska debatten är att kd inte tycker att samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap. Det är egentligen därför de vill avskaffa ordet från lagboken.

Kd motiverar inte varför ett barn ska "tillförsäkras rätten att få växa upp med både mamma och pappa". Ni säger att ni "tror" att det är bäst för barnet och det är just det som är problemet. Kd-politiker gissar utifrån sina heteronormativa attityder istället för att följa fakta och forskning.

Det blir också falsk retorik från kd eftersom partiet aldrig som riksdagsparti lämnat någon motion (förslag) om att ensamståendes möjligheter till adoptioner bör avskaffas. Så viktigt var det med barns "rätt till en pappa och en mamma". Det blir tydligt att det är en förevändning bara för att de ogillar att barn bor med samkönade par.

Bengt