lördag 19 februari 2011

Över en kopp kaffe på Islamiskt centrum i Nyköping

Sadim Hassen och jag
I fredags var jag och min politiska sekreterare Peter Soilander på besök på Islamiskt centrum i Nyköping. Vi har bestämt oss för att skapa goda relationer och därför bestämde vi oss för att besöka en av samlingspunkterna för muslimer i Nyköping. Att träffas och umgås över en kopp kaffe är så befriande enkelt. Det tar bara några minuter att upptäcka hur lika vi tänker om livet i allmänhet och betydelsen av att mötas i synnerhet.

Sadim Hassan, muslim och politiker för MP i samma nämnd som jag, ordnade så vi kunde göra ett besök. När vi träffades på Åsa Folkögskola på ett sammanträde, berättade jag för honom att jag gärna ville besöka en moské eller liknande i Nyköping. Det bästa sättet att bota fördomar är kunskap. Hur många fördomar finns det inte om Kristdemokrater eller muslimer??

Sedan bombattentatet i Stockholm i december 2010 är det viktigt att vi inte generaliserar och tror att alla muslimer är terrorister. Extremism och fanatism är något som vi alla bör se upp för, oavsett om det gäller religion eller politik. Fanatism är inget nytt.

"Fanatism är äldre än islam, äldre än kristendomen, äldre än judendomen, äldre än någon stat eller regering eller politiskt system, äldre än någon ideologi eller religion i världen. Fanatism är tyvärr en ständigt närvarade beståndsdel i den mänsliga naturen; en ond gen, om man så vill". (Amos Oz, Hur man botar en fanatiker,2002)

Efter besöket kändes det så bra. Det finns hopp! Både jag, Peter och Sadim var överens om att det är så viktigt att bara träffas och samtala. Vi har ett gemensamt ansvar att bryta ner murar, minska fördomar och arbeta för det goda. Att bry sig om varandra och arbeta för goda relationer mellan människor.

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Sexdebatt

David | TestKing sa...

You are an excellent blog writer. I was just seeking something then again i can’t help myself to learn the entire of your blog. It is such a nice information.