söndag 7 februari 2010

Göran Hägglund har rätt, igen!

Bra att Göran Hägglund så tydligt visar väljarna vad som väntar om de rödgröna får bestämma efter valet den 19 september! Dagens debatt i DN känns härligt uppfriskande!
Det märks tydligt att vår partiledare utmanar den politiska eliten och etablissemanget. Med en paternalistisk syn på enskilda människors val tar man sig rätten att uttala sig om vad som är rätt och fel.
Göran Hägglund skriver: "Peter Eriksson stod till tjänst då han skulle förklara för svenska folket varför de rödgröna vill bestämma åt föräldrar hur de ska ta hand om sina barn. Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel."
Dags att göra något åt "överhetsperspektivet" som verkar prägla den svenska politiska debatten i dages Sverige. Hoppas att vår partiledare orkar stå pall ända fram till valdagen bara, det kommer att bli tufft när man utmanar i mellanmjölkslandet Sverige!

4 kommentarer:

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Nu förstår jag inte.
Göran Hägglund tjänar miljoner och sitter i regeringen. Nog är väl han en del av den politiska eliten om någon?

Marie-Louise F M sa...

Hej Anders!
Visst tillhör Göran den politiska eliten men varför ska politiker styra och tycka vilka val som är de rätta och vilka som är fel?
Hälsn Marie-Louise

Bengt Held sa...

Hej!

I sak håller jag med Hägglund om att det är fel, men hans kritik blir hycklande eftersom kd utan problem vill detaljreglera familjepolitiken inom ett annat område, möjligheten till närståendeadoptioner.

2002 beslutade riksdagen, alla partier förutom kd röstade ja, att samkönade par ska få samma möjligheter till närståendeadoptioner som olikkönade par. Jag vill förtydliga att närståendeadoptioner är inte någon rätt för något par utan det prövas om det är till barnets bästa.

Så när Hägglund skriver bl.a. följande i sin debattartikel skulle det vara möjligt att vändas emot honom själv och hans parti.


"Är det demokratiskt riktigt att underkänna de enskildas och familjernas självständiga val om det sammanlagda utfallet av valen inte passar? Medborgarna ses som statsegendom i stället för att staten ses som medborgarnas tjänare.

Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel."

Ännu 2010 är Kristdemokraterna emot att barn i homofamiljer ska ha samma juridiska trygghet som andra barn. T.o.m. Sverigedemokraterna är för närståendeadoptioner för samkönade par trots att de är emot övriga homoadoptioner. I flera andra länder som Norge och Tyskland har kristdemokratiska partier acccepterar närståendeadoptioner för samkönade par. Men inte kd. Hägglund vill detaljreglera trots att det orsakar sämre trygghet för vissa barn. Så var det med Hägglunds frihetsengagemang för "verklighetens folk".

Bengt

Marie-Louise F M sa...

Hej Bengt!
Göran Hägglund har faktiskt rätt när han säger att en kvotering av föräldraförsäkringen kan bli ett verklighet om det blir en vänsterallians efter höstens val. En övertygande majoritet av barnföräldrar vill inte att politikerna ska kvotera föräldraförsäkringen och tydligen är vänsteralliansen beredda att genomföra detta utan folkligt stöd.
Sanna Raymans ledarblogg i gårdagens Svd tycker jag är lysande!http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hagglund-gillrar-en-falla_4238217.svd
Vad gäller adoption för samkönade har KD tagit ställning och det är upp till varje väljare att avgöra var man står i den frågan. Det handlar också om demokrati!
Hälsn Marie-Louise