måndag 3 maj 2010

Norska muslimer får yttrandefrihetspriset Fritt Ord 2010

Den 10 maj tar Bushra Ishaq och Abid Q. Raja emot Fritt Ords pris 2010. Fritt Ord är en privat stiftelse som arbetar för att främja yttrandefrihet och offentlig debatt.
Så här lyder motiveringen till de två:
"Raja får prisen for å ha skapt arenaer for dialogmøter med temaer som er viktige i det offentlige ordskiftet. Han har vært en energisk debattant i en konfliktfylt tid, heter det i begrunnelsen."

"Ishaq har ifølge styret i Fritt Ord fått prisen fordi hun med sin klare forankring i muslimsk tro og miljø, og med sin argumentasjon og brubyggende form, har bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn."

Bushra Ishaqs väninna skriver så här på sin blogg: Bushra är dessutom en väninna till mig. Det var via sms jag fick veta nyheten och kunde läsa om det i den norska tidningen VG. För de av er (muslimer och icke-muslimer) som tittar på henne och tänker: "Ja men hon är ju inte en sån där, RIKTIG (med slöja), muslim."
Ta ett djupt andetag och släpp fördomarna. Hon är religiös och praktiserande precis som jag. Hon har varit ordförande i Universitetet av Oslos muslimska studentförening, och hon har aktivt försvarat rätten att bära slöja och kritiserat extrema röster inom det muslimska samfundet i Norge. Därför lever hon under ständigt hot av extrema muslimer, rasister och islamofober."

Bushra Ishaq är läkarstudent och Abid Q. Raja är jurist. Nu är de pristagare tillsammans med andra storheter som tidigare nobelpristagaren Anderj Sakharov och polske fackföreningsledaren och presidenten Lech Walesa.

Det har uppmärksammats i Norge eftersom de är de första muslimerna som fått det här priset. Jag har inte läst om det i svensk media så vi bloggare kan ju se till så det uppmärksammas, eller hur?

Svarten skriver också om priset på sin blogg.

1 kommentar:

Fazeela Selberg Zaib sa...

Tack för att du tog upp det i din blogg Marie-Louise! :)