torsdag 20 november 2008

Att göra det möjliga möjligt!

Idag har jag tillsammans med mina kompisar Lotta Finstorp (m) och Mattias Claesson (c) presenterat vårt förslag till budget. Vi har jobbat för högtryck de senaste två veckorna med vårt förslag och det har varit så kul!
Vi visar på en annan väg än skattehöjarvägen. Vi vill gå från en storskalig, massproducerande och byråkratisk styrning till en modern, patientfokuserad, flexibel och småskalig organisation!
Hela konceptet vilar på en helt annan typ av ledarskap än den nuvarande. De som arbetar närmast patienten ska ha ett stort inflytande och ansvar i allt arbete omkring patienten.
Grundtankarna kommer ursprungligen från Toyota och kallas för Lean Production. Det finns en modell anpassad för vården som kallas Lean Healthcare och som är det begrepp som hela den internationella vårdsektorn pratar om idag.
I Sverige jobbar man med konceptet i Region Skåne och på St Görans sjukhus i Stockholm. Resultaten är revolutionerande. Vårdtider förkortas dramatiskt! För personalen innebär det ett helt nytt arbetssätt. Det handlar om samarbete i team och att jobba gränsöverskridande.

Jag tycker att det skulle vara mycket spännande om vi kunde genomföra detta även i Sörmland. I England har deras motsvarighet till Socialstyrelsen rekommenderat samtliga sjukhus att arbeta efter Lean Healthcare filosofin. Det handlar om bättre tillgänglighet, högre kvalité och ett patientfokuserat arbete.
Jag tycker att vi skulle ha jobbat med Lean för länge sen, men bättre sent än aldrig!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Svårt att jämföra vård av människor med tillverkning av bilar.

För övrigt så går det väl inte så bra ekonomiskt för bilprodecenterna nu, tänk vilket underskott det skulle bli i Landstinget med samma resultat överfört till vården.

Synd att ni offrat två veckor av er dyrbara tid till något som förmodlingen omgående förpassas till pappersinsammlingen(förlåt).

(s) forever

Marie-Louise F M sa...

Hej S-forever!
Jag med min kollegor har väl bara två fel. Allt det vi gör och allt det vi säger??
;-))
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Där sa du något sant i alla fall.

(s) forever :-))

Marie-Louise F M sa...

Det var väl det jag trodde!
Hälsn Marie-Louise

Mattias Claesson sa...

Sjukvården har alltid tagit till sig ny teknik och mediciner, att nu inte ta till sig nya metoder på hur man utför sitt arbete på ett mer välplanerat sätt tror jag inte på. Att dessa välutbildade människor som under hela sin uppväxt varit bäst måste vi ställa krav på att de skall vara det i sin profession också. Låt läkarna "tävla" om vem som kan ha de kortaste köerna och de mest nöjda patienterna.
/Mattias

Mattias Claesson sa...

Hej Marie-Louise nu finns budgeten att ladda hem som PDF från hemsidan www.vardmojligheter.se

/Mattias

Mona Karlsson sa...

Hej marie-Louise
Hoppas att du har det bra i vintermörkret.
jag har börjat jobba natt nu. Det tycker jag är jätteskönt,man slipper allt tjafs med de andra "kärringarna"
Kramiz Mona

Marie-Louise F M sa...

Hej Mattias!
Kul att du kommenterar på min blogg!
Det har varit så kul att jobba ihop och kunna visa på en annan väg "en den gamla vanliga" skattehöjarvägen! Jag tror att det finns många som tycker att det skulle vara en utmaning med en annan kultur än den traditionella styrningen!
Ha det gott, Mattias!
/Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Mona!
Jag hörde att du börjat jobba natt! Hoppas att du trivs med det! Går det bra med valpisen?
Kram, Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Låter intressant. Jag vet inte om det är lösningen på alla problem... men i alla fall ett försök att tänka nytt - vilket är värt en applåd.
Lean innehåller goda idéer, men är inte helt enkelt att applicera överallt. F ö är det på gång även i Strängnäs kommun.

Jag kan inte låta bli att undra varför dessa idéer kommer först nu. Är det lättare att tänka fritt i opposition? Är det omöjligt att få till stånd en bred diskussion och nå samförstånd över förlegade "blockgränser"?

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Tack för din kommentar! Jag tror inte våra väljare tycker det är så fruktbart med gränsöverskridande majoriteter. d
Det ska bli spännande att följa Strängnäs kommuns arbete med Lean! Jag hoppas i alla fall att våra patienter ska bli mer nöjda om vi har ett arbetssätt som verkligen utgår från våra patienter och inte hela tiden försöker ransonera med våra resurser.
Alla betalar skatt och jag tycker det är bekymmersamt om inte vi som medborgarföreträdare kan se till "leverera" sjukvårdstjänster utan väntetider, med hög kvalité och till en rimlig kostnad! Det finns en del att göra på den fronten i Sörmland!
Ha det gott!
Hälsn Marie-Louise