tisdag 25 november 2008

Pa(s)tor Lars G Linder

I måndags för 20 år sedan debuterade jag som politiker för kristdemokraterna i Strängnäs kommunfullmäktige. Under dessa 20 år har jag aldrig upplevt något som jag fick uppleva under landstingsfullmäktiges budgetdebatt igår kväll.
Lars G Linder, socialdemokrat, gick upp i talarstolen och kallade oss kristdemokrater för hycklare mm. Han läste Bibeln och citerade Matteus kapitel 23 och verserna 27-28.
"Ve er, skriftlärde och fariséer, ni hycklare som är som vitkalkade gravar. Utanpå ser de prydliga ut, men inuti är de fulla av de dödas ben och annat orent. På samma sätt visar ni upp ett rättfärdigt yttre för människorna, medan ert inre är fullt av hyckleri och orättfärdighet."
Starka ord, eller hur?
Landstingsfullmäktiges talarstol förvandlades till en predikstol och luften gick fullständigt ur mig! Flera av mina kollegor runt omkring mig ville resa sig och lämna salen. Lars G fick hålla på utan att ordföranden, Anders Bjurström (fp) ingrep. Jag frågade Anders Bjurström om han ansåg att det var OK att agera på detta sätt och fick till svar att det var tillåtet att läsa Bibeln i fullmäktige!
Den som tydligt markerade det oacceptabla i Lars G Linders utspel och ordförandes undfallenhet var Lennart Clarstedt, vänterpartiet. Tack Lennart för att du reagerade och agerade, som en sann demokrat!
Jag har en partikamrat som är homosexuell. Han har berättat hur det var att vara kristdemokrat på Stockolm Pride. Han berättade att han aldrig tidigare mött en sådan intolerans han mötte där. Han sammanfattade sin upplevelse med att det var lättare att vara homosexuell och kristdemokrat än att vara kristdemokrat på Pride-festivalen! HBT-personer ska skyddas men personer med annan politisk åsikt än det stora socialdemokratiska partiet kan man kränka tydligen.

Visst blir det märkligt, när de personer anser sig vara toleranta uppträder så intolerant? Jag trodde vi hade åsiktfrihet och organiseringsfrihet i vårt land. Ska jag behöva bli kränkt för att jag inte tillhör "rätt" parti?? Vi behöver en debatt om detta efter gårdagens möte. Det vore bra om demokratilandstingsrådet Anders Bjurström kan visa var han står i den debatten.

34 kommentarer:

Mats Werner sa...

Det är väl ett utslag av samma härskarteknik som Anders Svensson och presidiet i Strängnäs fullmäktige demonstrerade i måndags!

Inget förvånar mig längre!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Det som faktiskt sårar mig mest är att Anders Bjurström inte agerade. I och med det så är det fullt tillåtet med den typen av tillmälen i landstingsfullmäktige. Han inviger alltid fullmäktigesammanträdena med ett tal och det har alltid en form av demokratiinnehåll.
Det är ju inte vad man säger som räknas utan vad man gör...
Synd att hans partikamrat i Strängnäs inte heller kan respektera de demokratiska grundreglerna. Börjar det bli ett liberalt kännetecken???
Hälsn Marie-Louise
Ps. Senare idag ska jag träffa Nyamko Sabuni, det ska bli spännande. Det blir säkert en bloggrapport från mötet ikväll!
Ds

Anonym sa...

Vi får väl låta Anders B och S mästra oss nu, för efter 2010 lär det ju bli tyst från de hållet!

Kerstin S

Marcus Sjöström sa...

Hej M-L
Betr herr Linders citat, blir det kanske extra intressant när man vet att han är Broderskapare och borde känna till "Den som är utan skuld kastar första stenen!".
Det är mycket intressant vilket fokus den "nya majoriteten" lägger på sådana smala sektorer som HBT, och inte på patientsektorn. Vår budget fokuserar på det och inte administration och publicitetsflört. sedan frågan om Anders B, vad har du väntat av den "vindflöjeln"? Blivit mer förvånad om han visat lite kurage och sagt ifrån, än som han nu agerade. Så har han ju alltid varit.

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Vad är det som händer? När du berättade på telefon för mig i går kväll vad Lars hade sagt under fullmäktigedebatten blev jag mållös. Har det hänt något vi inte vet om, har någon tappat greppet helt om vad demokrati och yttrandefrihet handlar om?

Ja, jag förstår att det sårar dig mest att ordförande inte stoppade profeten. Det är inte de onda som är farligast, det är de som väljer att tyst stå och titta på som bär ett stort ansvar.

Stå på dig.

Kram Margit

Alexandra Einerstam sa...

Din partikamrat sade: ”Sedan skall han säga till dem som står till vänster: Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar.” Är inte det en annan omskrivning för att sossarna ska "dra åt helvetet"?

Marie-Louise F M sa...

Hej Kerstin!
Ja, vi får hålla ut! Det blir spännade valrörelse nästa gång!
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Marcus!
Pratar man om hur viktigt det är med alla människors lika värde så kan man väl inte utesluta dem som inte har "rätt" åsikt?
Historien är ju full av avskyvärda exempel på det...
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Marcus!
Lars G betedde sig precis som en svavelosande pastor med Bibeln som tillhygge! Det är tydligen OK att bete sig så om man är sosse!
Tack för din kommentar!
Ha det gott!
/Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Marcus!
Pratar man om hur viktigt det är med alla människors lika värde så kan man väl inte utesluta dem som inte har "rätt" åsikt?
Historien är ju full av avskyvärda exempel på det...
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Du träffade mitt i prick! Att tiga är att samtycka!
Jag kan inte bara låta detta vara jag funderar hur jag ska gå vidare.
Kram, Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Alexandra!
Jag tar helt avstånd från den typen av uttalanden! Det finns ju givetvis ett politiskt syfte från sossarna att ständigt försöka få folk att tro att alla kristdemokrater är homofober och hatar homosexuella och att koppla ihop oss med den kristna högern i USA.
Demoniseringen av kristdemokraterna är systematisk och jag kan inte tolka Lars G:s utspel som något annat än ett bevis för detta!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Tack Lars G.

Ni inom (kd) är ju hycklare och moralister.
Ni är precis som den kristna högern i USA.

(s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Du har fördomar du! Hur kan du bulta ihop och generalisera folk som du gör? I dag finns information om allt, det finns inte längre några ursäkter för att vara fördomsfull. Marie-Louise är ingen hycklare eller moralist, hon är en underbar människa.

MVH Margit

Marie-Louise F M sa...

Hej S-forever!
Du verkar ha anammat s-propagandan fullt ut!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Skönt att ni försvarar varandra,
ni kristna högerpopulister.

Det var partiet (kd) som jag beskrev. Tror nog MLFM ställer upp på det mesta av partiets åsikter.

fördom(s)full forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Alla partier består av personer, enkeltindivider; av kött och blod med tankar och känslor, trot eller ej!

//Margit

Dag Bremberg sa...

Margit har alldeles rätt. Jag har träffat kd-are av väldigt olika slag.
Det gäller förstås att vi kommer ihåg att det samma gäller även sossar. Inte är alla i sosar som den som betedde sig som en pastor i LF. Inte ens de flesta, tack och lov.
Vi är alla individer, med ett individuellt ansvar, om vi är folkvalda!

Marie-Louise F M sa...

Tack Dag!
Du och Margit har helt rätt! Problemet är bara att de personer som påstår att mitt parti delar program med den kristna höger är helt ute och cyklar. Det finns inte en bokstav i kristdemkraternas program som överenstämmer med den typen av politik. Fördomar beror på okunskap och okunskapen är stor när det gäller mitt partis program. Jag är stolt över att vara kristdemokrat och tillhöra samma parti som Robert Schumann. Han grundade EU samma år som jag föddes! Aldrig mer krig i Europa var hans mål och det ställer jag upp för helhjärtat!
Ha det gott Dag!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Snälla s (forever,
ta bort skygglapparna och plocka ner sossarna från din piedestal. Du måste vara lite öppen för att sossar såväl som alla andra partier inte alltid har rätt. Ditt påhopp på Kd tycker jag är otrevligt och osakligt. Jag vill stryka under Dags inlägg om individens ansvar. men det gäller ju inte bara politiker (även om det ställs högre krav på dom, det gäller ju alla. Tyvärr kan man ju inte förvänta sig ett ansvarsfullt beteende från en som vill vara anonym. Det är ju en av anonymitetens "fördelar", du behöver inte ta ansvar för dina blogginlägg. Tyvärr tillför du ju inte debatten något. Jag har svårt att se dina behov att delta över huvud taget om det inte är för att reta/psyka eller kritisera.
Jag delar i många avseenden Kd:s värderingar.

Ibland kan man behöva hörselskydd!

Kerstin

Alexandra Einerstam sa...

Men du… det verkar som om du satt din prägel på hela alliansens budgetförslag. Våld i nära relationer, hbt och jämställdhet finns inte. Därför undrar jag om du verkligen står upp för alla människors lika rätt, även hbt-personers fri- och rättigheter? Jag kan bara tolka det som att du inte är intresserad av hbt-frågor i Landstinget. Hälsningar
Alexandra, HBT-sossen

Anonym sa...

Ställer ni inte upp på de värdegrunder som (kd) sätter upp så borde ni byta parti.

Personligen hoppas jag detta parti ramlar ur Riksdagen 2010.
De tillför inget utan stoppar bara upp nödvändiga förändingar.

Lilla Kerstin som hakar upp sig på min anonymitet. Jag vet inte vem du är, du är anonym för mig, men dina kommentarer är väldigt hatiska ibland, framförallt mot mig.

Lär av Margit Urtegård, hon vårdar de som komenterar på hennes blogg.

Mvh (s) forever

Marie-Louise F M sa...

Hej Alexandra!
Jag är feminist och jämlikhetssträvare. Dina sossekompisar driver denna kampanj mot mig och mitt parti för att de vill inte ha fokus på den vårdpolitik som de driver i vårt landsting. En politik som slår mot svaga grupper, svårt sjuka patienter, kroniker och multisjuka äldre. Det passar bra att skapa denna pseudodebatt då!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Hur har du mage M-L att kalla dig feminist. Du förstår nog inte ordets rätta innebörd ?

Gudrun S.

Marie-Louise F M sa...

Hej Gudrun!
På vilka grunder drar du dina slutsatser????
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Kerstin!
Tack för din kommentar och ditt stöd!
Hälsn Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Kerstin har helt rätt. Anonyma inlägg som provocerar har inget seriöst syfte och riskerar att helt förstöra bloggdiskussionerna.
Jag tänker inte bemöta denne provokatör, och kommer det liknande inlägg på min blogg så raderar jag dem numera.

Cecilia Dalman Eek sa...

Ditt parti har bedrivit en politik som ni nu inte längre stöder. Det är väl hyckleri om något. Och yttrandefriheten är lagstadgad. Med det enda undantaget att man inte får hetsa mot folkgrupp eller uttala grova personliga förolämpningar.

Borde inte du tycka det är bra att Bibeln läses lite oftare i offentliga sammanhang?

Cecilia Dalman Eek sa...

Kolla på YouTube vad Lars faktiskt sade:
http://se.youtube.com/watch?v=OzwZqcYTNDk

/Cecilia

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
De som som bara vill provocera är inget att lägga sin energi på. Jag har valt att ha ett öppet forum och då får jag givetvis också ta risken.
Det som gör det hela meningsfullt är att det finns många seriösa debattörer och du tillhör definitivt en av dem.
Ha det så bra!
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Cecilia!
Är det lämpligt att kränka någon på grund av annan politiskt tillhörighet i fullmäktiges talarstol? Vilka signaler ger vi till människor, om vi som politiker ena dagen talar om vikten att respektera varandra, själva beter oss respektlöst mot varandra?
Jag tycker att vi som förtroendevalda måste tänka mer på hur vi beter oss mot varandra. Vi har ett ansvar och jag kände mig mycket kränkt av Lars G. Det som kändes jobbigast var att fullmäktiges ordförande inte avbröt det hela.
Hälsn Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Cecilia.

Jag har kollat på YouTube och lyssnat på vad Lars faktiskt sade, som du uppmanade oss till. Jag kan ju inte säga att jag blev imponerad eller mindre orolig över att faktiskt höra vad han sade. Om du tycker det han sade var helt OK, då tycker jag synd om ditt parti, att ditt parti har sådana företrädare som står bakom sådant. Jag känner många socialdemokrater, goda vänliga människor som aldrig skulle kalla kristdemokrater för den kristna högern eller läsa upp kränkande bibelcitat.

MVH Margit

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Cecilia Dalman Eek sa...

Intressant att du tycker det är en förolämpling att kallas den kristna högern. Vad är det du hänger upp dej på? Kristen? Höger? Om jag inte har förstått det fel, så är ditt parti både kristet och höger. Att konsekvent motarbeta stöd för HBT-kompetens hos personal i vården är ett typiskt högerkristet ställningstagande. Är du inte stolt över din politik?

Din kollega Monica Selin(kd) i Västra Götalandsregeionen har aldrig någonsin markerat mot HBT-personer så som du och ditt parti gör i Sörmland.

Ditt parti har under budgetdebatten vägrat ta ansvar för den ekonomiska situation som uppkommit genom en tids felaktig och oansvarig politik. När den nya majoriteten lägger förslag som syftar till att klara av de svårigheter ni orsakat, så säger ni bara nej, nej, nej. Det är hyckleri att inte ta ansvar för den situation ni själva orsakat. Därför tycker jag att Lars har rätt när han kallar er hycklare.

Och du har inte svarat på min fråga - vore det inte bra om Bibeln läses lite oftare i offentliga sammanhang?

Hälsningar!
Cecilia