tisdag 4 november 2008

Även papperlösa flyktingar ska få vård

Det har varit omöjligt för Göran Hägglund att få igenom ett förslag i regeringen som ska ge även papperslösa flyktingar rätt till sjukvård. Det är ju självklart att även dom ska få vård i Sverige, det handlar om mänskliga rättigheter. Det är bara 9 av 21 landsting som har tydliga regler för vad som ska gälla och tyvärr tillhör vi ett av de landsting som saknar dessa regler. Det är dags att ändra på det.

Jag har skivit en motion till landstingsfullmäktige att även vi i Sörmland ska ha vård för papperslösa. Hoppas jag får stöd av alla partier för det! Vi måste vara medmänskliga och stå på de svagas sida. Många barn barn mår inte bra av av att vara gömda. De är ständigt rädda för att bli upptäckta och utvisade. Att kunna ge dem vård om de blir sjuka är viktigt, vi måste se till så att vi lever efter barnkonventionen.
I artikel 24 står det:
"Konventionsstaterna erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård och rehabilitering. Konventionsstaterna skall sträva efter att säkerställa att inget barn är berövat sin rätt att ha tillgång till sådan hälso- och sjukvård."
Sverige har skrivit under barnkonventionen och för mig är det självklart att vi ska göra vad vi kan för att leva upp till den. Vi ska se till barnens bästa men också se till att vuxna får vård när de behöver!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Marie-Louise !

Hur skall du finansiera detta förslag ?
Du vill väl inte höja skatten ???

(s) forever