onsdag 26 november 2008

Värdegrundsdialog

Nyamko Sabuni och jag
Det kändes verkligen skönt att få träffas på jämställdhetsrådet idag. Nyamko Saboni, vår integration- och jämställdhetsminister som är ordförande, återrapporterade från en konferens som handlade om värdegrundsdialog. Varför är det så viktigt att ha en dialog om värdegrund?
Nyamko anser att vi som svenska medborgare måste ha en dialog om värdegrund. I dagens mångkulturella samhälle är det nödvändigt att så många som möjligt deltar. Gamla, unga, nysvenskar, människor med olika religioner och annan kulturell bakgrund.
Efter gårdagens landstingfullmäktige kändes det verkligen aktuellt. Hur viktigt är det inte att vi har en dialog och försöker förstå varandra bättre, än att gräva verbala skyttegravar och ta sig rätten att kränka och nedvärdera personer med andra åsikter än de man själv har?
Hon ställde en bra fråga: Om man bara ska diskutera med de som tycker likadant, hur ska det då kunna ske någon utveckling?
Hon har helt rätt. Det finns ingen genväg, utan dialog och kommunikation skapar vi grogrund för främlingsfientlighet och rasism. Jag tycker vi har ett stort ansvar som politiker, från höger till vänster, att ständigt arbeta för de goda värden som vårt öppna demokratiska samhälle vilar på.

2 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Javisst är hon bra, Nyamko. Fin bild på Er. Din artikel är jättebra och tänkvärd. Fortsätt kämpa.

Kram
Margit

Marie-Louise F M sa...

Tack Margit!
Jag återkommer senare med lite mer intressasnt info från mötet. Kul att träffa så många engagerade personer som jobbar för jämställdhet!
Kram, Marie-Louise