onsdag 7 januari 2009

Alla människors lika värde

Ett nytt år känns på något sätt alltid lika spännande. Ett oskrivet blad och funderingar om vad som väntar under året. Det är tur att vi inte vet något om vår morgondag och något om framtiden. Vi kan bara spekulera.
2008 var ett otroligt händelserikt år. Som alla vet blev det majoritetsskifte i landstinget och det tänker jag inte orda om just nu. Höstens finanskris som har satt hela den internationella finansiella sektorn i gungning och även satt alliansregeringen på prov. Presidentval i USA. Ja, listan kan göras lång...
Det som känns tungt just nu, är kriget som pågår i Gaza. Det är så fruktansvärt med krig! Det är alltid oskyldiga människor som får lida. Hur kan det komma sig att Hamas använder kvinnor och barn som mänskliga sköldar i denna konflikt??
Min mamma förlorade sin pappa i andra världskriget. Hon var bara nio år. Mormor blev ensam med fyra flickor. Varenda sommar när jag är i Finland, tar jag upp den lilla lådan jag har med gamla fotografier. Jag kan se morfar, en leende, lycklig, solbränd, ung man på korten. Tänk att jag aldrig fick träffa honom!
Det är alltid lika sorgligt att läsa det sista han skrev, som ligger i samma låda. Ett vykort som han skrev till sin älskade dotter, min moster Marianne, strax innan han blev skjuten. Nu kan jag bara se hans grav på kyrkogården, tillsammans med alla de andra unga männen och pojkarna från Bergö som stupade i kriget. Krig är så grymt och meningslöst.
Just nu lyssnar Fredrik mycket på Michael Jackson. Han tycker att han är cool. I morse satt jag själv och lyssnade på en av mina favoriter av honom, Heal the world. Tänk om vi kunde få en bättre värld och slippa grymma, onödiga krig!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en artikel som förklarar läget i Gaza.

Du har helt rätt i att Hamaz med berått mod använder kvinnor och barn som sköldar. Allt för att Israelerna skall framstå som omänskliga barbarer.

Tänkvärt också är att det palestinska folket i fria val röstade fram terrororganisationen Hamaz till makten i Gaza.

Hur tänkte de då ?

Hur är det möjligt att en terrorgrupp får ställa upp i fria val ?

Mvh Patrik

Tomas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tomas sa...

FN:s säkerhetsråd manar till omedelbar vapenvila i Gaza, men USA lägger ned sin röst. Bombningarna och raketangreppen fortsätter.
(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2273459.svd)

Jag blev så rasande arg när jag såg hur Condoleeza Rice lade ner rösten från USA i omröstningen att anta resolutionen. Det är väl för att visa att man vill fortsätta vapenexporten till Israel. HUR KAN MAN ENS BEHÖVA RÖSTA I EN SÅDAN HÄR FRÅGA?! Jag blir helt bedrövad..

/Tomas

Marie-Louise F M sa...

Hej Patrik!
Tack för din kommentar. Det känns som om det aldrig kommer att ta slut på hatet och terrorn!
Jag kan inte heller förstå att palestinierna har röstat på Hamaz. De är inte nöjda förrän Israel är utplånat...
Hälsn Marie-Louise

Freddy sa...

Krig är alltid något som drabbar de oskyldiga.

Tror du att offensiven mot Gaza var något oplanerat? just när Usa fick en ny president osv.

Man ska inte glömma bort att det rasar krig på fler ställen än Gaza och att varje dag dör oskyldiga. Tror varje människa skulle behöva utsättas eller få erfarenheten av krig för att våga och förstå hur det egentligen är. Då skulle man kanske göra mer.

Blev lite "flytande" nu men klockan är mycket och jag har skrivit 15 sidor om hot och risk, samt har en höggravid och lite humörsvängande sambo. Och min lilla klon som är pappa i hälarna jämt med sitt eviga tjatter ;o)

Sköt om dig

Marie-Louise F M sa...

Hej Freddy!
Tack för din kommentar! Det var trevligt att träffa dig i tisdags. Jag tror inte att offensiven var oplanderad! Hamas har under flera år beskjutit Israel med mer än 6 000 raketer så det kommer inte som någon överraskning att man väljer att agera för att skydda judiska isreler.
Kvinnor och barn får alltid betala det högsta priset! Vi vet ju också att våld alltid föder våld...
Jag orkar inte titta på alla hemska bilder och jag vill att båda parter upphör NU!!!
Ha det gott, du och de dina!
Hälsn Marie-Louise