onsdag 14 januari 2009

Vem har beslutat att Pulsen ska läggas ner??

I tisdags hade vi möte hela dagen med landstingsstyrelsens arbetsutskott. Våra arbetsutskott har tidigare varit halvdagar. Syftet med heldagar är att vi ska få mer och ingående information om vad som är på gång inom olika verksamheter. Jörgen Danielsson (s) menar också att det är viktigt att vi ska kunna ha en bra diskussion mellan majoritet och opposition innan "majoriteten har satt ner foten" innan LS.
Döm om min förvåning när jag och övriga i oppositionen får information via pressmeddelande på eftermiddagen, att avtalet med länstrafiken för den sk Pulsen-linjen har sagts upp! Inte ett ord sas nämligen om det på LSAu under hela dagen! Det känns verkligen långt mellan ord och handling Jörgen Danielsson.
Pulsen kom till för att underlätta för patienter i västra Sörmland att ta sig till Mälarsjukhuset. Det är jobbigt och till och med omöjligt många gånger, att åka kollektivt. Dessutom tyckte den tidigare majoriteten att det var viktigt att minska sjukresor med taxi, dels för att minska kostnaderna men också av miljöskäl. Bussarna som går på linjen är anpassade, gott om utrymme och lättare att ta sig i och ur än vanliga bussar. Det var en bra lösning, både för våra patienter och för miljön!
Men nu blir det alltså slutåkt med Pulsen. 1,2 miljoner ska sparas och patienter i Katrineholm - Vingåker tvingas åka kolletivt, med egen bil eller med taxi. Tillbaka till ruta ett.
Varför fick vi i opposition inget veta? Vem har fattat beslutet?

5 kommentarer:

Mats Werner sa...

Pulsen går väl även från Strängnäs? Det bråkades ju om att Mariefredsborna ville ha den ända därifrån istället för att behöva ta sig till Strängnäs.

Verkade ju vara en vettig lösning, men individuellt kollektivt åkande måste väl inte bli dyrare, eller?

Anonym sa...

Bra att pulsen läggs ner.
Hade en bekant som fick resa två timmar från E-tuna till K-holm för behandling(cancer). Enkelresa...
En resa som med taxi tar 45 minuter.
Använd sunt förnuft, sjuka människor vill/kan inte sitta två timmar på en buss.

Pulsen kom inte till för att rädda miljön eller göra det bättre för patienterna. Den kom till endast av skälet att minska kostnaderna för sjukresor.

Mvh Patrik

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Det stämmer som du säger, Pulsen går från Strängnäs till MSE och det har varit önskemål att Pulsen ska gå från Mariefred och inte bara från Strängnäs. Självklart blir det billigare om alla åker kollektivt. Jag tror inte att det är någor som våra cancer- och dialyspatienter föredrar...

Marie-Louise F M sa...

Hej Patrik!
Eftersom syftet är att spara pengar och alternativet i så fall blir att åka sjukresa med taxi, vad ligger då besparingen i?
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Det var du som sa att det var miljöskäl samt bättre för patienterna att åka Pulsen, inte jag. Jag förklarade bara att den enda orsaken till att införa Pulsen vara att spara pengar för Landstinget, inget annat.

Jag anser att sjuka människor ska ha rätt att åka taxi om de vill.
Dessutom ska de inte behöva dela taxi med andra sjuka människor.
Det är en plåga att sitta två timmar på buss om man är allvarligt sjuk.

Mvh Patrik