fredag 29 maj 2009

EU och jämställdheten

Valrörelsen är igång på allvar och det känns så spännande! Det är något visst i alla fall när vi som folkvalda ska ut och prata politik och få människor intresserade. Idag ska jag kampanja i Mariefred och Strängnäs och det ska bli kul!
Det viktiga är att folk går och röstar den 7 juni men det är dags att väljarna verkligen försöker göra något åt den sneda fördelningen mellan män och kvinnor i Europaparlamentet!
Gissur Erlingsson, statsvetare och krönikör, tar upp diskussionen i en krönika i SN.
Han skriver:
"Den 7 juni ska vi rösta fram svenska representanter till EU-parlamentet. Den kanske enskilt viktigaste sakfrågan när det kommer till EU är idag jämställdhetsfrågan. Bara 30 procent av ledamöterna i parlamentet är kvinnor. Sist jag såg siffror på det leddes bara sex av 23 utskott av kvinnor och ingen partigrupp hade en kvinnlig ordförande. Vidare var endast 20 procent av de anställda i parlamentet kvinnor. Inom EU:s övriga institutioner sitter huvudsakligen män på de tyngsta uppdragen."
Men; han pekar inte bara på obalansen utan menar att kvinnors medverkan är viktig eftersom det finns forskning som visar att "ju fler kvinnor det finns i en folkvald församling, desto fler beslut klubbas igenom som har gynnsamma effekter för barn, familjer och kvinnor" !
Sett ur det perspektivet så skulle det vara gynnsamt att rösta på Kristdemokraterna. Vi är unika som toppar vår lista med tre kvinnor, Ella Bohlin, Sofia Modigh och Christina Doctare.
Gissur Erlingsson avslutar: "Den lärdom vi ska dra av denna forskning är denna: ­eftersom forskningen visar att kvinnor i valda församlingar systematiskt har andra ­politiska preferenser än män, är det ett stort demokrati­problem att den numerära jämställdheten i EU är så ­torftig. "
I valrörelsen 1998 drog "Jenteklubben" i Strängnäs igång en "Kryssa-kvinna-kampanj" (jag har fortfarande kvar T-shirten!). Jenteklubben var en tvärpolitisk grupp av kvinnor som ville förändra maktfördelningen i Strängnäs och Margit Urtegård var initiativtagare.
Kanske dags för en insats igen??

7 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Ja, det behövs flera kvinnor i EU-politiken. Bra att ni har toppat listan med tre kvinnor. Jenteklubben gjorde ett bra jobb, ingen tvekan om det.

Kram Margit

Elias Cataño sa...

Hej igen, Marie-Louise!

Apropå EU och jämställdheten så väntar vi från RFSL Eskilstuna fortfarande på svar på frågan som ställdes i kommentarerna till inlägget "EU-kampanj i Eskilstuna". Återigen, hur skiljer sig din syn från din partiledares syn ang barn som inte växer upp i traditionell kärnfamilj. Vore tacksam för ett svar innan valdagen den 7 juni, håller du inte med?

Vänligen

Elias Cataño
Ordf RFSL Eskilstuna

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Hoppas det är fler efter den 7 juni! Vore kul om vi kunde träffas i Jenteklubben och ha lite feministsnack!
Kram, Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Elias!
Det var så många felaktiga påståenden i din artikel så jag tycker inte att det var seriöst.
Om du företräder RFSL så tycker jag att du gör RFSL en otjänst genom den typen av artiklar och debatt. Min bedömning är att Du har ett politiskt syfte och Du använder RFSL som Din politiska plattform. Det gynnar inte RFSLs sak och inte heller någon konstruktiv debatt. Sorry!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Ännu en gång visar KD´s företrädare att de är homofober.
De svarar inte ens på frågor från RFSL.

Glädjande nog så får väl KD max ett mandat till EU-parlamentet och det lär inte bli MLFM, hahaha.

Elias Cataño sa...

Hej Marie-Louise!

Som jag skrev under inlägget "EU-kampanj i Eskilstuna" så blandar du ihop min roll som ordförande för ett partipolitisk obundet RFSL Eskilstuna med min avlönade politiska sysselsättning för mer än två år sedan. Således har jag återigen varken en personlig eller en partipolitisk plattform genom RFSL Eskilstuna, då jag inte engagerat mig partipolitisk i över två år.

Frågeställningen är inte endast en hbt-fråga (ang regnbågsfamiljer), ty vi är många i samhället som dels är barn till ensamstående och i flera fall heterosexuella föräldrar eller själva är ensamstående föräldrar.

Det är både tråkigt och väldigt anmärkningsvärt att du så lätt och dessutom med ohållbara argument viftar undan min, RFSL-förbundet med fleras relevanta frågeställning med argument om att föra en egen politisk agenda genom den organisation man demokratiskt företräder.

Vi är förhoppningsvis många som ska rösta inför Europaparlamentsvalet likväl som för riksdagsvalet nästa år. Då är det viktigt att kunna kryssa en kandidat som känner lika kärlek till alla föräldrar och alla barn oavsett familjekonstellation.

Jag tackar för din tid genom att ange länkar till de som ställde den harmlösa frågan här nedan. Tråkigt att vi från RFSL Eskilstuna eller någon annan för den delen inte fick ett svar på vår ställda fråga. Lycka till i valet!

Vänliga hälsningar

Elias Cataño
Ordf. RFSL Eskilstuna


http://www.rfsl.se/?p=324&aid=11458

http://www.rfsl.se/?p=324&aid=11460

http://www.femmis.se (se länken "Samhällsdebatt")

http://www.rfsu.se/090327__be_barnen_om_ursakt_hagglund!.asp

http://www.makalosa.org/projekt.php?p=3629689527019496265

KevinTorgersson sa...

Hej Marie-Louise!

Trevligt med din blogg! Jag är med en släkting till Kjell Frimodig!

Här kommer problematiken som måste ändras på genast genomm att göra det mänskligt och humant!

Reglerna för "förtida uttag" av pensionsförsäkringar är helt omänskliga och icke tidsenliga. De är gjorda i början av 90-talet och är endast till för att skydda pensionsbolagens värdemässiga styra. Det borde istället anpassas till försäkringstagaren.
Klon är att det är i stort sett omöjligt att göra ett förtida uttag om du råkat i ekonomiska bekymmer och behöver dina pengar. Detta är inte rätt - det är Skatteverket som sista instans som avgör "frågan". Endast 2% beviljas idag, och av de som överklagar beviljas ytterligare 2%. Detta är en skam då det är "mina pengar" - speciellt då som försäkringsbolaget sagt Ja. Kolla detta och ändra genast de stelbenta och omänskliga regler som gäller idag. Detta är ett stort problem idag för människor som hamnat i tuffa ekonomiska probem och som behöver få loss sina pengar. Man känner sig bestulen på sina egna pengar!!!!

För mer information, tveka inte att kontakta mig!

Peter Torgersson
0705-41 44 55