onsdag 10 mars 2010

Jörgen Danielssons (S) arvodespiruetter

När Jörgen Danielsson satt i opposition hade oppositionen politisk tid att fördela på 3,3 heltidstjänster. Danielsson fördelade den tiden efter eget huvud och eget behov. Det har han fortsatt att göra efter att han kom till makten 2008. Den 27 augusti 2008, dagen efter att han tillträdde, gjorde han en egen hemlig lista på ett antal politiker från FP, MP och S som skulle arvoderas. Han gjorde alltså en ”privat” hemlig lönelista.

En av dem som fick arvode för förtroendeuppdrag som inte finns i landstingsreglementet var Fredrik Pettersson. Det sades att Fredrik Pettersson skulle arbeta med information och kommunikation. Faktum är att Landstinget Sörmland har en informationsenhet med elva anställda personer. Så utöver sin vanliga lön som politisk sekreterare så får Pettersson 20 000 kronor till varje månad. Ett arvode som en förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting menar strider mot kommunallagen.

Danielssons främsta argument är att han har ärvt en tradition där arvodena beslutats bakom stängda dörrar. Men det stämmer ändå inte riktigt. När socialdemokraterna var i opposition så var det ändå Danielsson som ändrade mest på fördelningen av arvoden. Han tog till exempel och höjde sin egen lön på bekostnad av sin kvinnliga kollega, sin politiska sekreterare och från samarbetspartnern Vänsterpartiet.

Inte heller framförde Danielsson någon kritik mot majoriteten eller mot fördelningen av arvode till politikerna. Det stämmer att de inte var formellt valda, men allt var känt hos alla partier och helt i enlighet med gällande arvodesreglementet. Alla kände till att gruppledarna, inklusive Ann Berglund, uppbar ett heltidsarvode. Danielsson har kanske ärvt en tradition, men han har förfinat den nästintill perfektion med en häpnadsväckande uppfinningsrikedom.

Det står sammanlagt sex personer på Jörgen Danielssons privata lönelista. Beslut i frågan skulle tas på landstingsfullmäktige i går, men Jörgen Danielsson (S) drog tillbaka sitt eget förslag i elfte timmen. Gissningsvis för att SKL:s jurister har sagt att arvoden måste vara knutna till politiska uppdrag enligt kommunallagen; uppdrag som inga av dessa sex personer har.

Jörgen Danielsson har yttrat att detta med ”arvodesfusket” är en gammal kultur han har ärvt. Detta är ett mycket egendomligt uttalande. Landstinget Sörmland har mig veterligen aldrig tidigare letts av politiker som har organiserat hemliga lönelistor. Vi har heller inte råkat ut för landstingsråd som tydligt försöker smita undan sitt ansvar med illustra efterhandskonstruktioner.

Det är först när media börjar gräva fram sanningen om att socialdemokraterna betalar ut otillåtna arvoden som Danielsson agerar. Under hela processen, och vid samtliga möten där arvodena har diskuterats, framför han direkta och indirekta hot mot oppositionen. Ett hot är redan verkställt när det gäller vänsterpartiets interna omfördelning (som är godkänd av fullmäktige).

Hot i det politiska livet är allvarliga. Under hösten har oppositionen blivit allt tystare, på grund av att Danielsson hotat med att dra in oppositionens arvoden. Den här artikeln är ett av de första och enda uttalanden som gjorts av oppositionen - och motangreppen från majoriteten kommer med all sannolikhet att bli massiva.

När majoriteten straffar oppositionen på det här sättet så är det också ett ingrepp i demokratin så som vi känner den. Vi vägrar att vara del av den kulturen. Om socialdemokraterna vill utöka antalet arvoderade politiker i landstinget, så finns det gott om lagliga möjligheter att göra det, utan att man behöver hota oppositionen med repressalier.

9 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja! På'rom bara! det är ju helt sjukt som Danielsson agerar!

Samot Nosnid sa...

Skandal!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Det är dags att folk får veta sanningen! Jag undrade ju redan i april förra året vem somhade fattat beslut om Petterssons lön. Nu vet vi det...
http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com/2009/04/fredrik-petterssons-heltidslon.html
Hälsn Marie-louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Samot!
Eller hur...?
Hälsn Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise

Det är intressant att gå tillbaka i tiden på bloggar och läsa. Här är en länk: http://www.fredrikpettersson.nu/lagvattenmarke-fran-sodermanlands-nyheter/

Och en länk till:http://www.fredrikpettersson.nu/kristdemokraternas-nya-arvodesattack-annu-ett-skott-i-foten/

Christer Alvin sa...

Skrämmande mygel på landstingsnivå. Jag är dock inte överraskad. Det stärker min uppfattning om att vi borde lägga ner landstingen.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Ja, visst är det intressant! Hur kan det komma sig att det röner ett så litet intresse för dessa olagliga arvodesutbetalningar??
Hot och härskartekniker från sossarna är vardagsmat nuförtiden!
Kram, Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Christer!
Det sorgliga i detta är att det spiller över på alla politiker! Olagligheter ska ingen ägna sig åt. Så länge vi har en skattefinaniserad vård så kommer det vara politiker som har ansvaret för sjukvården- oavsett nivå.
Vi ska ägna oss åt att se till så sörmlänningarna får en god och säker vård, utan väntetider!
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Ja, Fredrik Pettersson skapar sin egen verklighet av olagliga arvodesutbetalningar.Han ärju en av dem som gynnas...
Kram, Marie-Louise