fredag 12 mars 2010

Vi vill ta ansvar för sprutnarkomaners hälsa!

I dagens Eskilstuna-Kurir kan vi läsa att FP vill införa sprutbytesprogram i Landstinget Sörmland. Det är bara att tacka och ta emot! I tisdags på fullmäktige lämnade jag och Östen Eriksson in en motion om att införa sprutbytesprogram i landstinget men det nämns inte dagens artikel och inte heller i SN där Folkpartiets förslag tas upp.
Att vi kunde pricka in FP:s förslag så precis och tycka lika bäddar för en intressant debatt i fullmäktige.
Folkpartiet har varit den stora bromsklossen i Stockholm för att införa sprutbytesprogram. Det handlar inte om narkotikapolitik utan att ta ansvar för sprutnarkomaners hälsa och rätt till en bra vård. Malmö och Lund är föregångare i Sverige och jag hoppas att det genomförs i alla landsting.
Finland och Norge är föregångare på området, nu får vi också ta ansvar för minskad smittspridning och bättre hälsa för sprutnarkomanerna i Sörmland.
I Dagen skriver Sonnia Lunnergård (KD) och Rolf Bromme(FP) att det enligt vissa forskare finns svag evidens för WHO:s rekommendation för sprutbyte.
"Enligt dessa studier är det mycket tveksamt om sprutbyte har någon hiv-preventiv effekt. I bästa fall gör sprutbyte ingen skada. Men risken finns att de som beslutar om att införa sprutbyte tror sig ha åstadkommit något, när de i själva verket borde ha ägnat kraft och energi åt att få andra verkningsfulla insatser på plats, såsom hiv-testning, delgivning av resultat och smittskyddsinformation".
För mig handlar det inte bara om HIV-prevention! Det handlar om att få kontakt, kontinuitet och skapa en bra beroendevård!

4 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise

Skönt att FP i sörmland tänker rätt i denna fråga. Då kommer de bifalla eran viktiga motion och börja göra något i frågan.

Kram
Margit

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det var överraskande eftersom det har varit så trögt att driva frågan i Stockholm pga av FP:s hållning.
IOGT-NTO försöker stoppa frågan, de menar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att det minskar HIV-smitta.
Jag tycker att även sprutnarkomaner har rätt till en god hälsa och bra vård!
Kram,Marie-Louise

David Tinglöv sa...

Bra skrivet Marie-Louise, medmänsklighet är ju en av våra viktigaste grundtankar inom kristdemokratin!

Marie-Louise F M sa...

Hej David!
Tack för din kommentar! Vi vill ju jobba för en medmänsklig politik och det känns bra att få driva den här frågan då!
Hälsn Marie-Louise