I gårdagens DN skriver Henrik Flam "De ekonomiska argumenten mot en anslutning till EMU håller inte längre. Tio år efter att den europeiska monetära unionen EMU upprättades har läget förändrats. EMU-utredningens slutsats i mitten av 1990-talet att ekonomiska argument talade mot ett svenskt deltagande i EMU har kommit på skam" från SNS senaste rapport.
Det har gått sex år sedan vi folkomröstade om EMU. Sveriges dåvarande regering med statsminister Göran Persson (s) gick ett bakslag tillmötes. Så här i efterhand kan man fråga sig -var det särskilt klokt att folkomrösta om den monetära unionen?
Finland valde en annan väg. På sitt jordnära och pragmatiska sätt så bestämde man helt sonika att vara med fullt ut i gemenskapen.
Nu har vi blivit varse vad och vilka konsekvenser en finanskris kan få.
Vidare i artilkeln:
"Sedan i höstas har vi åter fått uppleva att små länders valutor är mera utsatta vid finansiella kriser. Produktion och sysselsättning i Sverige tjänar på att kronans värde har fallit, vilket har gjort svenska varor och tjänster mera konkurrenskraftiga. I allmänhet kan man dock inte lita på att växelkursen går åt rätt håll när så skulle krävas".
I år tar vi över ordförandeskapet i ministerrådet. Vår finansminister får inte vara med och diskutera valutafrågor när övriga medlemmar medlemsländer diskuterar. Vi är inte fullvärdiga medlemmar och det får en sådan absurd konsekvens. Hur blir det i framtiden? Hur vet vi att växelkursen kommer att gå åt "rätt håll" nästa gång? Vad kommer det att få för konsekvenser?
Hoppas att det finns lite klokt folk i vår Alliansregering som kan och törs ta upp den här viktiga frågan. Vi måste skapa stabila förutsättningar för våra stora och små företag. Det handlar ytterst om vår framtida välfärd!
3 kommentarer:
Är du en av dem som vill ha ett United States of Europe ?
Hittils finns inga belägg för att vi förlorat på att stå utanför EMU.
EU-ja, EMU-nej.
Jag är en av dem som röstade ja i folkomröstningen om EMU.
Det har gått sex år sedan och om vi har ett längre perspektiv så vet vi inte om vi "tjänat på" att stå utanför valutaunionen. Min utgångspunkt som politiker generellt, är att det är bättre att kunna vara med och påverka än att inte vara med alls.
Varför inte vara fullvärdig medlem??
Hälsn Marie-Louise
Du svarade inte på frågan om Europas Förenta Stater ?
EU-ja, EMU-nej
Skicka en kommentar