tisdag 31 mars 2009

När kompetens och inte kön ska avgöra!

Nu tvingas SLU betala skadestånd efter att ha fällts i Uppsala tingsrätt för olaglig könsdiskriminering. 44 kvinnliga studenter ska få 35 000 kr vardera i skadestånd. Det är mycket intressant att läsa en del bloggkommentarer som finns i anslutning till artikeln. Irritationen är stor att män ska behöva sorteras bort, det är viktigt med jämn könsfördelning. Nu får de själva smaka på den egna medicinen. Det är kompetens som ska avgöra, inte kön!

I artikeln står det vidare: "Det är en stor framgång. Domen är viktig och framför allt innebär den upprättelse för de kvinnor som drabbats, säger Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa."
Enligt honom innebär dagens dom att tusentals andra som diskriminerats av högskolor kan ha rätt till skadestånd. Centrum för rättvisa har granskat underlag från Verket för högskoleservice, VHS, och menar att närmare 8.000 sökande har diskriminerats på grund av kön i antagningen till högskolan i stort de senaste tre åren. I 94 procent av fallen är det kvinnor som drabbats. Har ni hört det förut?
Lite kuriosa i sammanhanget. Nu kan Nyköping skylta med Frugårman :-D

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det går ju inte att plocka bort kvinnor med samma kunskapsnivå som män - det kallas ju diskriminering. Men det är ju helt okej att plocka bort män med bättre kunskaper från t.ex. poliskolan - det kallas ju jämställdhetsarbete.

Marie-Louise F M sa...

Självklart ställs kvoteringsproblematiken på sin spets när SLU fälls i tingsrätten. Vad är rimligt? Hur ska vi göra för att undvika orimlig diskriminering? Jag tycker debatten är viktig och hoppas givetvis att den ska kunna utan ske utan hysteriska övertoner!

dennyamajoriteten.se sa...

[Pingback] "Förra veckan upprörde kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund många människor när han i en intervju i TV 4 tvekade på frågan om huruvida man ska tillåta homosexuella par att skaffa barn.
På journalistens fråga om man ska avråda homosexuella från att skaffa barn svarade Hägglund:
– Avråda och avråda. Det är inte förbjudet och det händer. Men [...]"

Marie-Louise F M sa...

Och??