fredag 27 mars 2009

Ska tjänstemän läxa upp politiker?

Igår på hälso- och sjukvårdsnämnden hade vi öppet för allmänheten när den ekonomiska prognosen skulle presenteras. Ett riktigt bra initiativ av nämndens ordförande. Allt kändes bra fram till dess att vår hälso- och sjukvårdschef Ingrid Mårselius äntrade talarstolen och inledde den offentliga sessionen med att kritisera media och oppositionen i landstinget. Hon var riktigt förbannad på ren svenksa och hade mycket svårt att behärska sig.
Hon sa: "Hur kan man påstå "att pengarna bara rullar", "hur tror ni att vår personal mår av att behöva läsa den här typen av påståenden i tidningen"? Budskapet från vår chef var tydligt "vi har kontroll på varenda krona", "vi vänder på alla stenar"!
Trots full kontroll och att man vänder på alla stenar så går vi back, rejält. En halv miljon om dagen.
Prognosen som oppositionen fick i tisdags den 24 mars var daterad 11 mars. Den 19 mars hade vi arbetsutskott och då vägrade Åsa Kullgren lämna ut den eftersom "den skulle beredas politiskt".
Är det irrelevant att oppositionen pratar om att "mörka"? Är det bara majoriteten som ska sitta på förvaltningens information i det besvärliga läge som landstinget befinner sig i?
Vill den nya majoriteten ha ett öppet och transparent förhållningssätt så är det inte trovärdigt att agera på det här sättet. Det är inte vad man säger utan vad man gör som räknas!
Att inte Åsa Kullgren (s) ingrep eller på något sätt markerade efter Ingrid Mårselius övertramp är också oroande. På vilken sida står Den nya majoriteten? Yttrande-och meddelarfrihetet är grunden för demokratin och det är media och oppositionens uppdrag att granska den sittande makten. Likaväl som vårt uppdrag är att granska så får den sittande makten stå ut med att bli granskad. Vi har all rätt att ställa relevanta frågor och bör också göra det som politiker. Det är vi som har ansvar och det är av oss om ansvar kan utkrävas, det gäller inte hälso- och sjukvårdschefen Ingrid Mårselius.
Nu väntar vi i nämndens oppositionen på att få en förklaring och en ursäkt annars kommer vår tilltro till vår ledande tjänsteman att naggas rejält. Det skulle vara mycket olyckligt i det svåra läge som vi befinner oss i!

9 kommentarer:

Mats Werner sa...

Den här tendensen med ömtåade tjänstemän visar sig även på kommunal nivå. Jag undrar hur dessa skulle klara sig i en kommersiell miljö?

Det är snarare ett tecken på att vi politiker låtit dem härja för fritt. Och när vi börjar dra i tömmarna igen gör det ont i mungiporna.

Marie-Louise F M sa...

Du har helt rätt! Hur skulle det se ut i näringslivet om en VD gick ut och sa att "full kontroll råder" och styrelsen skulle helt lita på VD ord när ekonomin säger något annat! Säg den styrelse som inte hade krävt både analys och förslag till åtgärder.
Majoriteten har lyckat spara knappt tre miljoner fram till sista februari, nu är det snart april. Dessutom har man backat på narkosjouren i Katrineholm och den besparingen är inte borttagen i prognosen. Det återstår ca 70 miljoner att hämta hem under resten av året... Är det någon som tror att man klarar det?

Dag Bremberg sa...

Marie-Louise, bra att ni reagerar, stå på er!
Så här ska inte tjänstemän agera. Deras uppgift är inte att hindra att personalen får läsa sanningen i tidningen.
Det är väl ett tecken på att det politiska ledarskapet är otydligt när tjänstemän kliver in på detta sätt.
Mats har rätt i att det känns igen från den kommunala arenan.

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Tyvärr så är det rätt det som Mats och Dag skriver; det här finns också på kommunal nivå. Bra att du markerar!

MVH Margit

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Det verkar finnas vissa paralleller med vår kommun. Vi agerar på en maktarena och det blir så tydligt ibland. Självklar är det så att de tar det utrymme vi ger dem!
/Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Tack för din kommentar! Jag lovar att bita ifrån när det går för långt, det är viktigt att visa var gränsen går, eller hur?
Kram, Marie-Louise

Anonym sa...

Ett gäng arroganta ja-sägare är ni
alla som kommenterar. Usch.

Tufft av Ingrid M att våga markera mot politiker som nedvärderar de anställda i Landstinget.

Tomas sa...

"Ett gäng arroganta ja-sägare är ni
alla som kommenterar".


Således är du logiskt sett ekvivalent.. :)

Marie-Louise F M sa...

Hej Tomas!
Träffsäkert! :-D