söndag 1 mars 2009

Veckans reflektion

Den nya majoritetens iver att ständigt försöka skapa en bild av handlingskraft tenderar istället att ge en bild desperation. Helhetslösning på akutmottagningen i Eskilstuna och nu senast upphandling av Stadsfjärden och Flens vårdcentraler.
Samtidigt har vi fått rapport om försämringen av skatteintäkter vilket gör att vi går mot ett underskott istället för ett förväntat överskott.
Klarar man inte av besparingarna i hälso-och sjukvårdsnämnden så styr nämden mot ett underskott på ca 250 miljoner. Det kommer att slå igenom direkt på den totala ekonomin.
Kommer man att klara av "räddningspaketet"?? En del mindre "kännbara" kanske, men efter vårt besök i Katrinehom i onsdags så har jag mina tvivel. Narkosjouren ska avvecklas och beslutet är framskjutet till september. Det kokar verkligen under ytan. Både hos personalen men också hos medborgare och lokala politiker, det känns som om det exploderar snart...
Scenariot inför valet är mardrömslik; Skattehöjningen är redan gjord och likaså kraftiga avgiftshöjningar. Då återstår bara minskade kostnader i form av nedskärningar.
Sviktande opinionssiffror för Mona Sahlin och hennes kompisar gör väl inte sossarna i Sörmland gladare heller. Som ytterligare lök på laxen, folkpartiets dilemma vilken planhalva man ska spela på och Ylva G Karlssons förankring i Katrineholm.
Desutom är inte bara den nya majoritetens huvudvärk utan även Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström(s). Han har tvingats ta obekväma skolbeslut under den här mandatperioden, hur ska han kunna försvara försämringar på Kullbergska sjukhuset?
Kommer det nya käcka utspel arrangerade av kommunikationsansvariga Fredrik Pettersson (s) för att "väga upp debatten" ? Är det tjänstemännen som ska genomföra "räddningspaketet" utan politiska beslut och demokratisk process?
Det vara bara några tankar efter den senaste veckans utspel.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Folkpartiets dilemma som Du berör är ju förvisso också Centerns även om det partiet är mer förväntat i situationen. Folkpartiet däremot har ju en historia som ett riktigt borgerligt parti och sitter definitivt i en rävsax i såväl landstinget som Strängnäs Kommun, som närmar sig ett avgörande ju närmare vi kommer valrörelsen. Vilken fot ska man stå på? Vilka ska man dela valstugor med? Gemensam plattform?

I Strängnäs är det ju också en fråga om personer. Liksom antar jag i landstinget. På den borgerliga sidan har ju redan mansoffer getts, men om ett borgerligt samarbete kommer på tapeten efter nästa val krävs ju också inte bara bondeoffer utan även liberala sådana.

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
I Strängnäs kan ju våra lokala partier spela en nyckelroll men givetvis kommer det att bli tufft för fp och c!
Fp:s politiska sekreterare flyttar snart från Nykvarn till Mariefred (och han kanske vill ta över efter Anders B), så det ska bli intressant att se vilka personer som kommer att företräda fp i landstinget. Blir det Thomas af Bjur (pol.sekr)så är det en tydlig signal att det är den social(demokrat)liberala falangen som får fortsatt förtroende i partiet.
Hälsn Marie-Louise