onsdag 8 april 2009

Ensamstående föräldrar behöver vårt stöd!

Emma Hendriksson som leder vår familjepolitiska arbetsgrupp föreslår en höjning av bostadsbidraget som en åtgärd att stötta ensamstående föräldrar. Snart ska de presentera en grupp förslag med fokus på ensamföräldrar. Ett första krav är att regeringen ska utreda de ekonomiska villkoren för mammor och pappor som lever ensamma med sina barn. Bra initiativ!
Vi är i en lågkonjunktur och en kärv ekonomi brukar slå hårt mot ensamtående föräldrar med barn.
Ett litet tips från mig; kolla hur försörjningssitutionen ser ut totalt sett! Troligtvis är de flesta ensamstående mammorna anställda i offentlig sektor och har deltidstjänster. För att klara sin försörjning är de beroende av barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd och utfyllnad med försörjningsstöd.
Jag kommer så väl ihåg när vi jobbade med Strategisk plan i Strängäs kommun i början av 90-talet. Ett av målen skulle vara att "Ingen i Strängnäs kommun ska vara bidragsberoende", min kommentar var då givetvis att många barnfamiljer är "bidragsberoende" så det målet skulle vi inte kunna uppnå.
Bidrag är inte pensionsgrundande och därför får alla dessa bidrag en långsiktig negativ effekt. Risken är stor att man har knappa resurser och små marginaler resten av livet. Det finns inga bidrag som följer några kostnadsindex så den privata ekonomin urholkas kraftigt om man får för mycket bidrag!
Som exempel: Underhållsstödet har inte ökat med mer än 100 kronor på 15 år!
Hur skulle det vara om alla kvinnor som jobbar deltid fick möjlighet att förörja sig på heltid och slippa vara beroende av alla bidrag?
Så Emma med flera; försök komma med lite kreativa lösningar som förbättrar den egna försörjningen på kort och lång sikt istället för att öka bidragsberoendet!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bidrag är aldrig en lösning, det leder bara till olika fuskförsök. Sänkt skatt är ett bättre alternativ. Och rätta munnen efter matsäcken och tänka till vad man verkligen behöver ganska oslagbart. Själv kände jag mig som finansminister med mina tre barn som hade både hobbies och språkresor trots ekonomi ungefår på socialbidragsnivå. Bidrag löser föga. Elina

Marie-Louise F M sa...

Hej Elina!
Tack för din kommentar! Vi är nog många som vet hur det är att vara ensamstående och ha en liten lön att leva på. Tur att det finns pannkakor och gröt!
Makaroner går också att piffa upp med lite lök, stekt ägg och grillkrydda!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Alla kan inte arbeta heltid, i mitt fall är det en omöjlighet,eftersom jag redan har en enorm obetald arbetsbörda,som singelmamma med fem söner och eget hus.Se till att höja underhållsstödet till en anständig nivå,minst 1500 kr i månaden. Då skulle det underlätta ekonomin för många fattiga singelmammor.

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu It is a very good thing, cipro communicated amoxicillin side effects schoolhome nolvadex side effects marek shulka meridia straps diflucan side effects perfecting

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack