fredag 6 februari 2009

Ska EU ta emot Guantánamo-fångar?

I tisdags var det debatt i EU-parlamentet om EU:s medlemsländer ska ta emot fångar från det kända Guantánamo-fängelset eller inte. Frågan har aktualiserats eftersom president Obama beslutat att fängelset ska vara stängt inom ett år och många fångar riskerar tortyr och fängelse om de skickas tillbaka till sina hemländer.
EU har antagit en resolution där man anser att det inte är förenligt med beaktande av FN:s människorättskommissions (UNHCR) rapport av den 15 februari 2006 om Guantanamo, i vilken det begärs att Guantanamolägret skall stängas omedelbart och att de kvarvarande fångarna antingen skall ställas inför rätta eller släppas.
Den tyska ledamoten Manfred Weber, EPP-ED, välkomnar Obama-administrationens vilja att stänga Guantánamo inom ett år. Han anser att USA ansvarar för de frisläppta fångarna.
- USA har ensamt ansvar för fångarna. De har satt upp lägret. Varför ska Europa ta emot personer som kan utgöra en fara. För dem som eventuellt är oskyldiga har USA ett ännu större ansvar att hitta en lösning. Obama måste lösa problemet själv.
Ja, frågan är inte lätt men det viktiga är i första hand att fängelset stängs och att det blir ett slut på detta brott mot folkrätten!

9 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Frågan är komplicerad, men några saker är självklara tycker jag. Fångarna skall självklart ställas inför rätta, få en ärlig rättegång. De som frikänns skall få stora skadestånd av USA. De som döms skall avtjäna sina straff i USA. Det är USA:s problem, som de får lösa. Då kanske de tänker sig före nästa gång, så de inte bryter mot mänskliga rättigheter flera gånger. Att sätta folk i fängelse utan rättegång, det är inte klokt.

MVH Margit

Anonym sa...

Ännu ett klokt ??? uttalande från en klok ??? kommunalpolitiker.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Tack för din kommentar, du är en klok kommunpolitiker!
Den här frågan måste få en lösning och det är bra att EU ställer krav på USA. Det goda måste segra till slut!
Kram, Marie-Louise

Ann-Sofie sa...

EU liksom Sverige skall pröva var mans ansökan om uppehållstillstånd. USA är världens största demokrati. Man kan inte ena dagen sätta sin tilltro till den och nästa dag förkasta den. I mot och medgång heter det ju.

Marie-Louise F M sa...

Hej Ann-Sofie!
Tack för din kmmentar! Jag delar din uppfattning! Det är upp till den enskilde medborgare att avgöra var och i vilket land jag vill söka asyl. Fångarna har rätt till rättegång och sedan får mottagarländerna hantera dessa personer som övriga asylärenden.
Det ska bli intressant och följa händelserna och jag hoppas att Obamas beslut verkställs som han har sagt!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Marie-Louise !

Förstod du inte att Ann-Sofies kommemntar var en pik till Margit ?

Ann-Sofie sa...

Det är mig helt främmande att "pika" andras inlägg. Jag vet inte vem Margit är men läser såväl hennes som andras inlägg med intresse. Jag läste även ditt inlägg, anonym. Men jag kan inte påstå att det tillförde debatten något. Du säger ju ingenting, men är duktig på utrops- och frågetecken.

Anonym sa...

Att. ann-sofie

Klarar du inte av att läsa mellan raderna ?

Oavsett om du förstod att du pikade så gjorde du det omedvetet.

Ann-Sofie sa...

Betraktaren skapar sin egen sanning. Och lever i den.