måndag 2 februari 2009

Mona Sahlin och kärnkraften

Det känns bra med Göran Hägglunds besked om kärnkraften. Återigen visar han att han kan föra konstruktiva diskussioner där andra ofta kör fast eller i diket. Mona Sahlins besked om energipolitiken och kärnkraften har förståeligt nog satt fart på Benita Vikström (s),kommunalråd i Oxelösund, och andra tunga s-politiker. I Expressen idag skriver hon med anledning av sin partiledares besked om att kärnkraften ska avvecklas: "V och MP är två partier som åtminstone på riksplanet inte visat att de vill eller kan föra en politik som bejakar industriell utveckling eller att de har förståelse för industrins villkor".
Jag kan förstå att Benita är allvarligt oroad efter Mona Sahlins besked! Hon vet vad det skulle innebära för SSAB i Oxelösund och andra stora industrier i Sverige om mp:s energipolitik ska vara rådande; helt enkelt katastrof! Hela Oxelösunds arbetsmarknad skulle förmodligen försvinna om deras politik blev verklighet. Då skulle inte jag vilja vara i Benitas kläder...
Det står vidare: " För oss Socialdemokrater är industrin oerhört viktig, flertalet kommuner i landet och därmed stora delar av Sverige är beroende av konkurrenskraftiga industriföretag, de ger jobb och skatteintäkter.
Hur ska Mona Sahlin hantera kritiken internt i sitt parti? Hur ska mp hantera den frågan om s går sin egen väg i energipolitiken som är så intimt förknippad med miljö o klimatfrågan?
I valet mellan parti och energi som diskuteras i dagens Svd blir det även tufft för IF Metall och dess medlemmar; "plötsligt står valet mellan en regering, som har en politik som garanterar långsiktig elförsörjning, mot en opposition, vars energipolitik består av lika delar ideologiska besvärjelser och fromma förhoppningar. Det kommer förstås inte att rucka på IF Metalls partipolitiska lojaliteter, men vart går de IF Metallmedlemmar som bryr sig om sina jobb och sin framtid?
Klarar Mona av att stå fast vid sitt uttalande om kärnkraftsavvecklingen och en gemensam energipolitik med mp? Om svaret är ja på den frågan; Hur långvarig blir hon i så fall som partiledare?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du ställer frågan:
"vart går de IFMetall-medlemmar som bryr sig om sina jobb och sin framtid ?"

Svar: De går i alla fall inte till kristdemokraterna, det är en sak som är säker.

Kärnkraftsfrågan är inte en avgörande fråga utan det röda skynket för IFMetall och dess medlemmar är arrogansalliansens avskyvärda politik mot sjuka och arbetslösa.

Du som i tidigare inlägg tyckte så synd om pensionären borde fundera över vem som fått det sämst sedan arrogansen tillträdde 2006.

Inte är det pensionärerna.

Thomas T sa...

Hej Anonym.
För IF-Metal och det andra stora industrifacken kommer problemen att bli väldigt påtagliga om Mona Sahlin följer med Mp:s och V:s linje. Det är deras jobb står i riskzonen. Att säga att det inte är en avgöraden fråga är som att säga att förlora jobbet inte är en stor sak.

Marie-Louise F M sa...

Hej Thomas!
Du har helt rätt! Jobben kommer givetvis att väga tungt i vågskålen både för facken och väljaren!
Häsln Marie-Louise