söndag 11 april 2010

Om MP får bestämma

Miljöpartiet har redovisat sitt valmanifest inför valet 2010. Vilka är då deras huvudfrågor? Jo, det handlar om arbetstidförkortning, införande av friår och att avskaffa kärnkraften. Nationalekonomen Danne Nordling har i en bloggartikel gjort en analys vad deras politik skulle få för konsekvenser för löntagarna och för offentlig sektor. Mycket intressant läsning!
Han skriver:
"Att kräva förkortad arbetstid av miljöskäl är speciellt intressant eftersom det betyder en lönesänkning för att Sverige ska konsumera mindre och exportera mindre. Det är tydligen inte så att Miljöpartiet, som vänstern tidigare brukade, försöker göra gällande att en arbetstidsförkortning går att göra utan effekt på lönerna. Om man arbetar fem timmar mindre måste också lönen bli 12,5 procent mindre. Det betyder att man förlorar 1,5 månadslöner. I slutändan blir förlusten tre månadslöner (vid 30-timmarsvecka istället för 40 timmar)."

Han skriver vidare: "Till detta kommer att den offentliga sektorn inte kan klara sig med 1/4 färre arbetstimmar. Den måste anställa mera folk och för det behövs mera skatter. I runda tal jobbar drygt 30 procent av alla i den offentliga sektorn. När 1/4 av arbetstimmarna faller bort måste drygt 10 procent av alla arbetande överföras till det offentliga. Jag skulle tro att det kräver en skattehöjning som motsvarar bortåt 10 kronor i höjd kommunalskatt."
Vi som redan fått en kraftigt höjd kommunalskatt; känns det lockande?

Men jag håller med Maria Wetterstrand när hon uttalar sig i Fokus om det socialdemokratiska partiet:
"Jag hade ingen aning då om hur socialdemokrater beter sig när de vill få som de vill. De gjorde klart för oss att de minsann hade möjlighet att se till att vi inte skulle få inflytande i någon kommun i Sverige om vi inte gjorde som de ville. Det var väldigt intressant, de betedde sig helt enkelt förbannat oförskämt och arrogant."
Jag vill bara tillägga; det handlar inte bara om när de vill få som de vill utan även i debatten. Härskartekniker är något de behärskar till fullo, det är legio!

6 kommentarer:

Mats Werner sa...

Övning ger färdighet, vet Du, Marie-Louise! Och S hade gott om tid för sådan övning!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Undrar bara hur MW vill regera med dem...
V i landstinget har ju samma erfarenhet!
Hälsn Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Om det är så vansinnigt (enligt en nämnd ekonom) att jobba mindre än åtta timmar om dagen, så måste jag erkänna att mitt kollektivavtal haft 37,5 timmar i ung 20 år. Måste ju vara heltokigt!

Vad värre är: jag har jobbat ännu färre timmar under ett antal år, dels pga barn, dels pga politiskt arbete.

Men seriöst: massor av forskning visar att om man går ner i arbetstid jobbar man mer effektivt.

Om man inte vill tro på det så ska väl KD plädera för att vi ska jobba längre dagar. 10 h?

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Jag saknar alldeles för mycket granskning av MP:s politik överhuvud taget. Om alla sympatimätningar även blir valresultat så kommer de att ha ett stort inlytande över politiken i regeringen. Är det inte viktigt att väljarna får veta vad deras politik får för konsekvenser då?
Hälsn Marie-Louise

Dag Bremberg sa...

Jo, det har du helt rätt i Marie-Louise.
Det finns en hel del som förefaller mig vara mindre genomtänkt...

Men var försiktig med påståenden från nationalekonomer, för ekonomi är inte en opolitisk vetenskap.
Det blir lätt att någon ekonom driver en tes i motsats till någon annan, utan tanke på vad som skulle bli konsekvensen om deras egen tes tillämpades fullt ut.

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Och hur försiktig ska man vara med påståenden från journalister?
På vilka grunder gör de sina urval?
/Marie-louise