onsdag 28 april 2010

Tobleronepolitik och ömma (S)ahlintår

Mats Odells träffsäkra kommentar om de rödgrönas vallöfte kommer att gå till historien; "Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket."
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Thomas Östros kräver att Mats Odell ska be om ursäkt och säger i tidningen Dagen: "Det påminner om den kristna högern i USA i sina värsta stunder, till exempel när Sarah Palin angripit Barack Obama. De borgerliga partiledarna borde fundera på hur de ska kunna hålla rent och ha lite högre etik och moral i den här valrörelsen."
När det gäller retorik och den demoniseringskampanj som kristdemokraterna har blivit utsatta för från vissa sossar i Sörmland så känns det verkligen inte som om det kommer från rätt håll att tala om högre etik och moral! Städa framför egen dörr först, tack!

Mats Odell har helt rätt när han säger: "Det var växelmynt det handlade om, nu är det många miljarder. Jag känner att detta är på mitt ansvarsområde, då måste jag slå larm när man nu ser den här typen av beteende. Man ger exakta löften på kronan hur mycket man ska satsa men man har inte pengar - och så var det också i Toblerone-situationen. Det är farligt om man begär att få inflytande."

Eskilstuna-Kuriren skriver: "Ordet Tobleronepolitik är en precis förmedlare av budskapet att de rödgröna kastar fram reformlöften utan att berätta hur de ska betalas. Dess anspelning på Mona Sahlins kontokortsaffär för 15 år sedan signalerar också att den ekonomiska ansvarslösheten hos S-ledaren går igen."

Mona Sahlin är ett svagt kort och får låga siffror i alla mätningar när det gäller fötroende. Mats Odells uttalande river troligtvis upp gamla sår och verkar ha trampat på mycket ömma tår.
Politikerlivet är tufft och det blåser på toppen, eller som många sossar har sagt till mig: "Ger man sig in i leken får man leken tåla"!

3 kommentarer:

Mats Werner sa...

S gör ett kardinalfel: 1. istället för att ignorera saken, blir man upprörd och indignerad. Därigenom blir effekten av Odells underbara formulering förstärkt och får ett evigt liv.

"Tobleronepolitik" kommer efter detta att bli ett varaktigt och ofta använt generiskt politiskt begrepp.

Vänj er - S! Och var säkra på att också vi på vår kant någon kommer kommer att bli beskyllda för att bedriva Toblerone-politik!

Köp aktier i KRAFT FOODs!

Marie-Louise F M sa...

Hej Mats!
Du har rätt! Vi kommer nog att få höra det ganska ofta framöver!
/Marie-Louise

Anonym sa...

Skrattade hejdlöst åt vad annars kruttorra Odell fick ur sig!