fredag 16 april 2010

Makten och bloggarna

De sociala medierna har en stor potential när det gäller att granska makten på alla nivåer i samhället. Alla de som deltar i det dagliga demokratiska arbetet i kommunala nämnder och styrelser kan genom egna bloggar kommentera det som händer i de slutna rummen.
Många nämnder är inte öppna för allmänheten. Att politiker själva kan sätta dagordningen för politisk debatt genom att blogga och inte som tidigare, vara helt beroende av vad den lokala tidningen/jounalisten skulle skriva, kan givetvis "störa" den styrande makten. Är det något som borde stoppas?

Tydligen har frågan diskuterats av demokratiberedningen i Strängnäs kommun.
Erik Berg, gruppledare för Strängnäspartiet, skriver som gäst på Margit Urtegårds blogg Politikken:
"Av alla instanser är det nu Demokratiberedningen som försöker påverka våra sociala medier, nästa steg blir kanske att ge sig på Facebook, där vi finns bla som ”Strängnäspartiets vänner”. Tydligen är detta med bloggar och facebook en nagel i ögat på den styrande majoriteten S + FP + C i Strängnäs och man är så upprörd och störd att man uppdrar till självaste Demokratiberedningen att ge sig på våra demokratiska fri- och rättigheter. Att demokratiberedningen rör sig i dessa tassemarker är i sanning mycket märkligt."

Jag tycker mig känna igen dessa tendenser. I augusti förra året fick jag signaler om att min blogg inte gick att läsa för de anställda i landstinget. Jag skrev en bloggartikel och ställde frågan om det förekom politisk cencur i landstinget.
Artikeln uppmärksammades av media och informationsenheten meddelade att det skett ett "misstag".
Fredrik Pettersson, snart landstingsråd på halvtid, (S), skrev i en av kommentarerna till bloggartikeln:
"Att anställda inom vissa av landstingets verksamheter inte kommer åt din blogg är ett resultat av ett koncernledningsbeslut som tjänstemännen fattat och som går ut på att endast den som för sina arbetsuppgifter behöver tillgång till bloggar, facebook etc. ska ha det på jobbet. Självklart ska alla bloggar innefattas av detta och jag har därför påtalat för landstingens tjänstemän att de uppenbarligen missat att spärra vissa bloggar och bett dem rätta till detta så snart som möjligt."
Inlägget tyder på att det fanns beslut av tjänstemän vilka bloggar som skulle kunna läsas och att socialdemokraternas halvtidspolitiker och politiska sekreterare hade mandat och befogenheter för bloggarna i landstinget!

Nu vill tydligen den s-ledda majoriteten i Strängnäs begränsa de sociala medierna. Då är man ute på djupt vatten. Det är att backa in i framtiden och inte värna den viktiga lokala demokratin. Makten ska granskas och tåla det också, annars luktar det skumt lång väg!

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Väl talat - och rutet!
Ytterligare en anledning för oss lokalt att prioritera ner deltagandet i Demokratiberedningen. Närvaron är även från andra partiers sida låg. Det är lite väl mycket av HMV.....
Trevlig helg!
MATS

Marie-Louise F M sa...

Tack! Klart att vi små måste hålla ihop och säga ifrån!
Trevlig helg du också!
/marie-louise