tisdag 14 oktober 2008

Det professionella bemötandet

Emanuel Ezra och jag

Igår kväll lyssnade jag på Emanuel Ezra om det professionella mötet. Det var otroligt bra! Emanuel är kirurg, överläkare och fembarnsfar. Han föreläser ofta om hur viktig det är med det professionella mötet och hans seminarium var inledningen på landstingets "Etik-vecka".

Vi har etikvecka vartannat år och våra semiarier är alltid välbesökta och uppskattade.

Emanuel sa, att nu finns det stöd för att ett gott bemötande ser till så patienten mår bättre, blir snabbare frisk, äter färre läkemedel och blir fortare frisk! Mötet mellan vårdpersonal och patient är mycket avgörande och viktigt i vården. Tyvärr pratar vi inte så mycket om det!

Han påpekade gång på gång att det inte var något nytt han hade att komma med utan att det handlade om att träna på och använda kunskapen om det goda bemötandet i vården.

Det handlar om att vilja, ha emotionell intelligens och kompetens. Det gäller att ha en stark närvaro och skapa trygghet för patienten! Dina förväntningar och fördomar styr hur dina möten blir. Du är själv huvudpersonen i det som händer i mötet mellan dig och den du möter. Lägg inte ansvaret på någon annan! Glädjen och humorn är viktig, bjud på dig själv!

Emanuel bjöd verkligen på sig själv och använde många händelser från sitt liv som läkare och kirurg på ett mycket personligt sätt. Jag tror att det inte bara var jag som åkte från seminariet med ett leende på läpparna trots att kvällen var sen innan jag var hemma i Mariefred.

Tack Emanuel och lycka till i fortsättningen! Det känns verkligen hoppfullt när du sprider din kunskap och glädje till dina medmänniskor!

Inga kommentarer: