tisdag 7 oktober 2008

Sörmlänningarna inte nöjda med tillgängligheten!

För tredje året i rad kommer "Öppna jämförelser" från SKL, Sveriges kommuner och landsting. I rapporten blir landstingen jämförda med varandra när det gäller medicinska resultat, väntetider till behandlingar, telefontillgänglighet mm.
Tyvärr så ligger vi inte bra till i Sörmland när det gäller telefontillgänlighet till primärvården! När ska vi få läsa att vi ligger i topp någon gång! Resultatet i rapporten visar att det som skiljer mest mellan landstingen är hur vi uppfyller vård- och behandlingsgarantin!
I Eskilstuna-kuriren kan vi läsa att vi glädjande nog ligger i topp när det gäller nybesök till Barn och ungdomspsykiatrin!
Här kommer några kommentarer till artilkeln i EK, ris och ros blandat från sörmlänningar:

vården???
Ja det kan man kalla det,men man kan få ena och det andra tills man kommer till rätt läkare och få rätt diagnos. Utbilda personal bättre och tänk på kvalitet av vården. Ge bättre chans till dem som vill utbilda sig innom vården och slippa ha hyrläkare som jobbar bara en vecka hit och dit.Utbilda egna läkare, varför måste man åka utomlands för att plugga och sen komma tillbaka hit och jobba? Är det kvalitet??? Eller spara på pengar och ta hit dem som inte kan systemet...???
besviken
AT-läkare
Utan dom skulle vi inte ha några läkare alls, duh.
Benji
Allvarligt sjuk = utmärkt vård
Min erfarenhet är att om man är riktigt sjuk, sängliggande med smärta t.ex. hjärtproblem, andningsproblem och liknande så är vården superb. Har man halsfluss, allergier eller något mer simpelt så har man tur om man får tid hos en läkare. Med andra ord, sjukhusvården fungerar oftast men vårdcentralerna är... mindre bra.
B.

Alex Voronovs kommentarer på ledarsidan är värda att ta med också!
"Kostnaden per vårdinsats ligger i Landstinget Sörmland 14 procent över medelvärdet i landet och 23 procent över landstinget i Kalmar län som är det mest effektiva. Det låter kanske inte mycket men multiplicerat med tusentals och åter tusentals vårdtillfällen och läkarbesök blir det en hel del pengar.Varför ser det ut så? Sällan eller aldrig försöker de sörmländska landstingspolitikerna ens ställa den frågan, på riktigt. Och här finns ingen skillnad mellan partierna. Vem talar exempelvis om effektivitet i vården?Låt mig ändå försöka ge ett par möjliga förklaringar. De förhållandevis höga kostnaderna i primärvården bör delvis förklaras med en hög andel dyra hyrläkare. Landstinget Sörmland tycks ha mycket svårt att få läkare att ta fast anställning i primärvården."

Inga kommentarer: