torsdag 23 oktober 2008

Är detta demokrati?

På tisdag kommer landstingsfullmäktige att fatta beslut om s-majoritetens åtgärdspaket. Redan innan det presenterades den 8 oktober så har det givetvis spekulerats om vad det skulle innehålla. Blir det någon skattehöjning? Ska det bli drastiska förändringar på Nyköpings lasarett eller inte?
Nu vet vi svaret, det blir en skattehöjning, nedläggning av vårdplatser på Manteln, Smärtmottagningarna försvinner och IVAK får inga respiratorplatser. Dessutom blir det massiva avgiftshöjningar och förändringar av sjukresor. Våra dialyspatienter kommer inte att få åka ensamma i taxi längre, utan hänvisas till sjukreselinjens buss.
Krispaketet har presenterats via media. Beslutet om åtgärder ska tas på landstingsstyrelsen på tisdag morgon samma dag som fullmäktige!
Under vår tid i majoriteten, så var Anders Bjurströms (fp) ständiga kommentar -"Vi måste prata med oppositionen"! (till saken hör att han tituleras "demokratilandstingsråd").
Förra tisdagen, när vi hade gruppledarträff inför landstingsfullmäktige, fanns inte ens någon punkt med om något åtgärdspaket! Vart tog diskussionen med oppositionen vägen?
Jag kan inte låta bli att tänka på Tage Danielssons lilla ordspråk om ibland ekonomi.
"Grundvalen för det svenska samhället är ibland ekonomi. Ibland går det , ibland går det inte alls."
Det stämmer ganska bra tycker jag, om man byter ut ordet "ekonomi" mot "demokrati". Iblanddemokrati tillämpas för närvarande i landstinget Sörmland!

7 kommentarer:

Linda Strand sa...

...inte bara för närvarande om man läser Alex Voronovs blogg idag... Hur var det nu Marie-Louise när du la sparförslag på 100 miljoner direkt på nämndsammanträdet? Kommentar?
http://www.ekuriren.se/link.php?id=751543

Marie-Louise F M sa...

Hej Linda!
Våra tjänstemän la ut mer än 100 miljoner i vår ram än vi fått av LF. Man gjorde som man alltid gjort tidigare...
Det var hela vår majoritet bakom att dessa pengar skulle tas hem under 2008. Som du kanske förstår så får man inte veta hela sanningen i tidningen.
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

I en demokrati så är det majoriteten som tar de tuffa besluten.

Surt sa räven...

Fredrik F.

Linda Strand sa...

Men då är det så alltså att hela dagens majoritet står bakom dessa sparförslag som trots allt presenterats för oppositionen 1 vecka innan mötet. Fortfarande samma läge.

Dag Bremberg sa...

Jag tycker Marie-Louise har rätt i sin kritik.
Att det gjorts liknande missar tidigare gör inte saken bättre.
Förslag som inte är ordentligt beredda, diskuterade och förankrade leder inte till bra beslut.
Opposionspolitiker bör vara kritiska, men också beredda att ta ansvar när det är dags för viktiga, långsiktiga beslut.

Marie-Louise F M sa...

Hej Linda!
De flesta förslagen som finns med i "räddningspaketet" är tidigare beslut i HSN. Om vi exluderar skattehöjningen, så rör det sig om nya förslag som ger 26,5 miljoner.

Vi vill inte höja skatten och avgifterna utan satsa mer på att fokusera på hälso-och sjukvård. Fler entreprenader inom fastighet-och service. Vi har ett hållbart tydligt politiskt alternativ.
Dessutom har arbetet med att få ner antalet remisser till utomlänsvården, hålla koll på personalkostnaderna redan visat sig i ekonomin för nämnden.
Nu när majoriteten fattat beslut om skattehöjningen så tror jag att trycket på kostnadsreuceringar kommer att minska!
Nu kommer vi i alla fall att ha tid att diskutera våra olika förslag och se om vi kan mötas någonstans på vägen!
Hälsn Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Tack för din kommentar! Fort och fel kan det lätt bli. Det ska väl kunna hänga ihop att kunna driva en process både handlingskraftigt och demokratiskt!
Ha det gott!
Hälsn Marie-Louise