torsdag 30 oktober 2008

Liberal politik = Sosse-politik i Sörmland

Det kommer att blåsa en iskall vind över de privata vårdgivarna i Sörmland efter maktskiftet i somras. Det står klart efter debatten i landstingsfullmäktige och beslut i hälso-och sjukvårdsnämnden. Att ledande s-politiker alltid varit motståndare till alla former av alternativa driftsformer i vården är inget nytt.
Men nu är det tydligt, att både Anders Bjurström (fp) och Catrin Cedvén (fp) aktivt stöder en sådan politik och försämrar för länets privata vårdgivare.
Genom sitt sätt att agera går de på tvärs, både mot sina väljare men också mot folkpartiet liberalernas egna valprogram! I deras program kan man läsa: ”Avskaffa landstingets vårdmonopol och underlätta för andra vårdgivare”.

På hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 13 okt, stoppade Catrin C den tidigare beslutade satsningen på en privat allmänläkarmottagning i Trosa. Vid samma tillfälle beslutade hon också, tillsammans med den övriga s-fp-mp-majoriteten, att minska antalet privata gynekologer i norra länsdelen.
Beslutet innebär att man straffar ut mycket effektiva privata gynekologer och gynnar den egna produktionen, som enligt Helseplans rapport är ineffektiv! Nu kommer kvinnor, att få sitta i väntrum istället för behandlingsrum, Catrin Cedvén!

På landstingsfullmäktige så nekades också Kristina Fransson (m), att ställa en mycket relevant fråga om vad som kommer att hända med de patienter som idag går hos en privat läkare i Strängnäs, som kommer att gå i pension. Antagligen blev det för känsligt att lyfta den debatten offentligt! Kommer även patienter i Strängnäs att sitta mer i väntrum än i behandlingsrum?

Den slutsats jag drar av detta, är att liberal politik är detsamma som sosse-politik i Landstinget Sörmland! Det blir högre skatt och fler patienter i väntrum istället för behandlingsrum!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marie-Louise !
Tittar vi på vårdsituationen i Strängnäs stad, så är den under all kritik. VC har mycket stora problem att attrahera läkare. Många, särskilt äldre går hos Peter Seward. Hur skall det gå för dessa patienter när han slutar ?? Sörmlands sjukvård får enorma problem, svårigheter att attrahera personal, effektivitetsproblem, och höga kostnader om man inte satsar mer på privat vård. Tillåt personalen starta eget NU, istället för att stora utländska bolag blir ett alternativ när den totala krisen är ett faktum.
Maria von Beetzen

Marie-Louise F M sa...

Hej Maria!
Jag tycker precis som du, att läget är oacceptabelt för strängnäsborna! Den nya majoriteten väljer att spara pengar på våra privat istället för att satsa! Tillgänligheten är tydligen inte en prioriterad fråga. Det sorgliga är att det blir både dyrare och sämre för våra patienter med den nya politiken!
Vi får hoppas på regeringes förslag om fri etabliering som kommer nästa vår!
Hälsn Marie-Louise