onsdag 8 oktober 2008

Kri(s)-paketet

Idag har den s-ledda majoriteten haft presskonferens om krispaketet för att få en ekonomi i balans. Vården blir dyrare för alla genom att man höjer skatten med 65 öre. Det innebär en inkomstförstärkning på 286 miljoner. 450 personer ska bort under de närmaste åren och det kommer att kosta pengar att gå till distriktssköterskan.
-Det blir dyrare att åka ambulans, att gå till specialist och till primärvården.
-Distriktssköterskemottagningarna försvinner likaså.
-Högkostnadsskyddet för personer som använder näringstillförsel höjs från 500 kr till 1 500 kr.
- Det blir sparkrav inom många verksamheter på sjukhusen.

Privata allmänläkare ska sägas upp i Eskilstuna och det blir ingen ny etablering i Trosa.
Detta är givetvis bara några axplock men tyvärr finns det inget nytänkande, inga nya fräscha idéer, utan det handlar bara om neddragningar, avgiftshöjningar och minskad vårdverksamhet i hela länet.
Det blir billigare vård till en högre kostnad, sammanfattning från SN.

Jag sitter just nu och läser boken "Detta borde vårddebatten handla om", skriven av forskarna Claes-Fredrik Helgesson och Hans Winberg. Det finns ett bra citat jag vill dela med mig av:

"Samtal om hälso-och sjukvårdens utformning och funktion har blivit alltmer polemiska. En polemik som satt fördelning av resurser i första rummet - vem är bäst lämpad att ta hand om pengarna. Viktigare är att premiera värdeskapande - vem skapar mest värde för pengarna", slut citat.

Jag saknar visionerna. Hur ska vi klara vårt uppdrag i framtiden, med alla de utmaningar som väntar?
Kan vi lära oss mer av andra , att göra mer saker i rätt tidpunkt och att det blir till nytta och glädje för våra patienter och sörmlänningar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

HEJ MARIE_LOUISE - SÅ VAR DET FEL FOKUS IGEN!
Jaha så var det det gamla vanliga sossevisan - höj skatten. Det är som att kissa på sig - först är det varmt och skönt , sedan blir det kallt och klibbigt. Skattehöjning är inte lösningen på en läckande skuta- det gäller att ändra attityd. Om alla läkare i Sörmlands landsting skulle ta EN till patient om dagen, då skulle vårdköerna försvinna, stafettläkarna försvinna och det skulle bli utrymme för att ta betalande patienter från andra landsting. Ja kanske till och med från andra länder. Starroperatiner på Nyköpings lassarett på tyska patienter som flyger in på Skavsta, som exempel. Halland fick ner sin väntelista på detta sätt. Det är också en av de konstruktiva lösningar som nuvarnande opposition har lämnat som förslag. Det gäller att ha ekonomiska incitament för vårdpersonalen att sträcka sig lite längre. Tycker du att du känner igen detta? *L*
Bra blogg, kämpa på/

Marie-Louise F M sa...

Hej Marcus!
Ja, det finns mycket vi kan göra men nu kommer det mesta att stanna av!
Tycker det är konstigt att inte Göran Dahlström (s, Eva Callhammar (fp) och Gudrun Lindvall (mp)m fl står på Kullbergska sjukhuset och samlar in namnunderskrifter för att rädda sjukhuset!
Vad tycker de nu?

Jag tycker som du, vi ska satsa på att bli köfritt landsting så vi ska kunna ta patienter från andra landsting och länder. Bra att kunna använda sig av Skavsta, Nyköping har ett unikt läge och vi en mycket hög kvalité och bra pris för vården. Mycket konkurrenskraftig om vi jämför oss med andra!
Då kan vi utveckla istället för avveckla! Vårdbehoven kommer inte att minska utan öka!
Kul att du tycker att min blogg är bra!
Hälsn Marie-Louise