söndag 12 oktober 2008

Ett rött hårt paket

I lördags hade Lotta, jag, Mattias och Ann den här debattartikeln införd i Sömlands Nyheter. Jag väljer att kopiera hela artikeln istället för att länka.

”Krispaketet för vården slår hårt mot de svaga”

Nu har den s-ledda majoriteten med fp och mp lagt sitt krispaket för att rädda ekonomin i Landstinget Sörmland. Det blev ­inget mjukt paket, det blev ett hårt rött paket som kommer att bli kännbart för alla ­sörmlänningar, men främst för de svårast sjuka, äldre multisjuka och våra kroniker! Varför spara så det drabbar våra svårast sjuka och äldre?Skattehöjning, avgiftshöjningar för våra ­patienter och 450 färre anställda. Brukar inte sossarna hävda att man står på de svagas sida? Det här paketet visar något annat, nämligen att det är de svaga som får ta de hårdaste smällarna!
En skattehöjning, som ger 286 miljoner i ­ökade intäkter, kommer snart att vara uppäten av kostnadsökningar. Rent historisk har det ­varit så och det lär inte bli någon skillnad nu heller.Trycket på förändringar minskar och snart sitter vi i samma sits igen! Man väljer ”den ­breda vägens” lösning.För sörmlänningen och våra ­patienter blir det kännbart, det kommer att märkas både i ­plånboken och i väntrummen! ­Mindre med verksamhet men till en högre kostnad för patienterna.
De välkomna miljonerna från ­alliansregeringen nämns inte! Det rör sig trots allt om 150 miljoner kronor extra under mandatperioden! Krispaketet innehåller ­heller inte några förslag om att vi kan få lägre kostnader för serviceverksamheter om vi upphandlar dessa tjänster i konkurrens. Det finns inte något förslag om översyn av landstingets fastighetsinnehav, utöver försäljning av naturreservatet Hedlandet.
Inga förslag om ­alternativa intäkter vi kan få om vi utför vård åt andra landsting!Hur tänker s-ledningen om en köfri vård? Det nämns inte ens! Vidare nämns inte heller det viktiga hälsofrämjande- och sjukdomsförebyggande arbetet, som vi vet leder till kostnadsminskningar på sikt. Vi vet att varje satsad krona i det förebyggande arbetet ger en minskad kostnad med motsvarande fem kronor!
Vi kan i räddningspaketet inte se några förslag på några nya tankar och visioner för Landstinget Sörmland.De viktiga och konstruktiva förslagen från Helseplan-rapporten lyser med sin frånvaro, trots att det enligt s var så viktigt med en genomlysning av den sörmländska hälso- och sjukvården.Ja, vi kan bara konstatera att frågorna är många med svaren få.
Vi kan inte bara avveckla, vi tror på utveckling och nya tankar och idéer. Kris kan också vara utveckling. Vi vet att det finns många duktiga, kompetenta och kunniga medarbetare som gärna skulle vilja vara med i det viktiga arbetet att utveckla vården i vårt landsting. De måste bara få den tiden, verktygen och chansen.
Vården i Sörmland har alla förutsättningar att kunna svara upp mot medborgarnas krav på bättre tillgänglighet. Vi har en vård i världsklass och som skulle kunna vara attraktiv för fler patienter än bara de som bor i Sörmland i framtiden! Vi måste lösa dagens problem med nya lösningar. Vi säger nej till en skattehöjning, det är alldeles för kortsiktigt och dyrt för sörmlänningen!
Lotta Finstorp (m)Marie-Louise Forslund Mustaniemi (kd)Mattias Claesson (c)Ann Berglund (m)

Ps. Vi har skickat den till EK också, så vi får se när den kommer in!

Inga kommentarer: